100 jaar biodynamische landbouw – ‘Weet je deel van een groter geheel’*

100 jaar biodynamische landbouw – ‘Weet je deel van een groter geheel’*

Biodynamisch

Honderd jaar geleden, rond Pinksteren 1924, gaf antroposoof Rudolf Steiner een aantal lezingen over de landbouw. Daarmee werd de basis gelegd voor wat we nu kennen als biodynamische landbouw: een landbouw die uitgaat van de samenhang van alles wat leeft. Die een gezond bodemleven als basis ziet van gezond en voedzaam voedsel. En waar de koe, de bij en de regenworm een centrale rol innemen binnen het boerenbedrijf. In een tijd waar kunstmest werd geïntroduceerd (1909) en de industrialisatie ook langzamerhand de landbouwsector binnendrong, waren deze gedachten en zienswijzen niet altijd even gemakkelijk te begrijpen.

Pionieren

Met veel pionierskracht, moed en vertrouwen gingen boeren aan de slag om hun land volgens de uitgangspunten van de biodynamische landbouw te bewerken. Geïnspireerd door de gedachten van Steiner en gedreven door innerlijke wil en overtuiging de aarde op een gezonde en vruchtbare wijze te verzorgen. Door te kijken naar de levende samenhang tussen bodem, plant, dier, landschap mens en kosmos werd en wordt nog steeds gewerkt aan een levende landbouwcultuur. Enkele pioniersbedrijven van toen bestaan vandaag nog steeds. Op de Warmonderhof in Dronten bijvoorbeeld, worden sinds 1947 jonge mensen opgeleid tot biodynamische tuin- en akkerbouwers. In alle delen van de wereld zijn tegenwoordig biodynamische boerderijen te vinden. De producten zijn veelal te herkennen aan het Demeter-keurmerk . Lees hier meer over de eisen die het Demeter-keurmerk stelt en wat de verschillen zijn tussen het Demeter keurmerk en de biologische landbouwnormen volgens de huidige EU-wetgeving.

Biodyneren

Gedeelde Weelde schenkt graag aandacht aan de ontwikkelingen binnen de biodynamische landbouw. In samenwerking met de Biodynamische vereniging organiseren we ‘Biodyneren’. Tijdens een avond vol heerlijke biologische en biodynamische proeverijen neemt auteur Ellen Winkel ons mee in de pioniersverhalen van toen en nu en ervaren we wat binnen de biodynamische landbouw in ontwikkeling is. In haar boek ‘De aarde zal weer vruchtbaar zijn’ beschrijft zij enkele verhalen van Nederlandse boeren die – in een tijd waar de wereld door oorlogen en natuurrampen op z’n kop stond – onverstoord doorwerkten aan hun visie van een vruchtbare aarde, in samenwerking met de natuur. Deze activiteit is voor leden en niet-leden dus bring a friend!

Wil je deelnemen aan deze avond biodynamisch, smaakvol, gezellig, vers en inspirerend Biodyneren?


Verdere jubileumactiviteiten en informatie over biodynamische landbouw zijn te vinden op stichtingdemeter.nl en bdvereniging.nl

*slogan van de Biodynamische Vereniging



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws