Gedeelde Weelde – Power of Community // Coöperatief werken aan een vruchtbare toekomst

(Spoken Dutch, English subtitles) Deze korte film (ca. 30 minuten), gemaakt door meewerkend lid Sjuul Schaepkens, is een portret van de beginjaren van Gedeelde Weelde en is de kers op de taart en afsluiting van het terug- en vooruitkijkproces dat in 2022-2023 binnen Gedeelde Weelde heeft plaatsgevonden. De film geeft een unieke inkijk -vóór en achter de schermen- in hoe deze onderneming in relatief korte tijd groeide van een pril idee tot een bloeiende en gezonde coöperatie. Natuurlijk ging dit niet zonder slag of stoot. De film neemt ons mee in de reis die we samen hebben gemaakt om zover te komen. Initiatiefnemers, ondernemers en meewerkende leden komen aan het woord en tonen wat vanaf het begin dé drijvende kracht is van Gedeelde Weelde: samen werken aan gedeelde idealen. Power of Community.

Wil je een screening van deze film organiseren? We denken graag met je mee, neem contact op met de werkgroep Community & Communicatie.

Aan het woord komen:

Ad Koch (meewerkend lid)

‘Ik ben 20 jaar zelfstandig ondernemer. In 2019 besloot ik minder te gaan werken omdat ik het gevoel had dat goede intenties alleen, niet toereikend zijn. Het was tijd om mijn idealen handen en voeten te geven. De vrijgekomen tijd te delen. Gedeelde Weelde bleek de schakel tussen droom en daad. Met veel plezier snijd ik kaas, ben in één van de wijninkopers en denk ik als meewerkend lid mee met de bevlogen ondernemers van onze bloeiende coöperatie. Bij de opening van de winkel noteerde ik op mijn batch ‘Blije vrijwilliger’ en zo sta ik er nog steeds in!’

Bram de Volder (initiatiefnemer, bestuurs- en ondernemers lid) heeft een achtergrond als bedrijfskundige en fysiotherapeut. Hij is fervent moestuinier, vader en huisman. Hij is geïntrigeerd door de bodem, het fundament: de bodem van zijn moestuin, de bodem van organisaties, de bodem in zichzelf. Leert mensen, tussen de regels door, het fundament in zichzelf herkennen. En… Bram gelooft in wonderen.

Christiane Gronenberg (initiatiefnemer, voormalig bestuurs- en ondernemers lid) is ondernemer in cultuur & media o.a. als co-hoofdredacteur van ZOUT magazine. Zij woonde zo’n zeven jaar Maastricht en heeft altijd al interesse gehad in samen en dus coöperatief dingen organiseren.

‘Wat betreft mijn persoonlijke drijfveer. Bij mij gaat dat zo: ik word gedreven door mijn idealen over een leven in respect en liefde voor al wat leeft en wil blijven leven (ook nadat mijn kleine bewustzijn er niet meer is) en de schoonheid van dit bestaan en dat iedereen daarvan zou moeten kunnen genieten. Gaandeweg in een coöperatief groepsproces word ik vaak ‘overrompeld’ door de zingeving, de zorg, de liefde, het enorme plezier, de humor die je ontmoet in het contact met de mensen en door samen aan iets te bouwen. Mee te bouwen aan deze coöperatie is een van de grootste cadeaus die ik mezelf heb gedaan en nog steeds doe in mijn leven. Dat voel ik als bijvoorbeeld in een ALV ineens kippenvel krijg van iets dat een ander lid zegt, of soms als ik met mijn boodschappenmandje de winkel in loop en een nieuw meewerkend lid aan het werk zie.’ 

Dominique Sleijpen (initiatiefnemer, ondernemers lid en voormalig bestuurslid) had aan het einde van haar studententijd bijzondere behoefte om ‘natuur’ en ‘cultuur’ te verbinden in haar professionele en privé activiteiten. Zij studeerde culturele antropologie in Utrecht dat zij afsloot met een onderzoek naar sociaaleconomische verhoudingen binnen de biologische zuivelindustrie in Nederland. Ze werkte bij verschillende biologische boerenbedrijven, bij een biologische speciaalzaak en deed projecten m.b.t. bodemverbetering en het stimuleren van biologische landbouw.

‘Gedeelde Weelde is voor mij samen, met zoveel mogelijk betrokken partijen, op regionale schaal vorm geven aan een voedselsysteem zoals we dat met elkaar wensen en voor ons zien voor nu en in de toekomst. Daarbij met respect en in alle eerlijkheid omgaan met elkaar en met onze omgeving.’

Luuk Rövekamp (initiatiefnemer, bestuurs- en ondernemers lid) heeft een bedrijfskundige achtergrond en heeft als ondernemer en bestuurder veel ervaring met duurzame en coöperatieve initiatieven en ondernemingen in de biologische en biodynamische branche. Hij heeft onder andere verschillende food coops in Nederland mee georganiseerd en begeleid.

‘Ik draag graag bij aan initiatieven zoals Gedeelde Weelde. Het is belangrijk om met elkaar onze verantwoordelijkheid te nemen voor een duurzame landbouw en een andere economie. Laten we dat niet alleen aan de overheid, de boeren en de handel overlaten. We kunnen ons ook als consumenten verenigen en hierin samen mee het voortouw nemen. Zoals via een winkel voor je dagelijkse boodschappen. Van, voor en door de gemeenschap. En al samenwerkend en lerend. Hoe eenvoudig en mooi is dat? Dat is waar Gedeelde Weelde voor mij om gaat.’

Misjèl Lemmens (producent en voormalig ondernemers lid) is een bevlogen keuterboer die een groente- en fruitkraam verzorgt op verschillende Limburgse bio-markten.

‘Het idee achter gedeelde weelde sprak me meteen aan. Een biowinkel aan de westkant van Maastricht waar geen natuurvoedingswinkel meer was, zou grote potentie hebben. De persoonlijke band met enkele initiatiefnemers heeft de doorslag gegeven om mee te gaan doen in de opstartfase. Mijn contacten in de regio kwamen daarbij goed van pas. Dat de winkel in zo’n korte tijd is uitgegroeid tot een begrip in de stad had ik echter niet kunnen bedenken.’

Pim Horio (meewerkend lid) Pim studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en is drama docent aan een Hogeschool. Hij maakte na jaren actief te zijn geweest in SlowFood (Good, Clean and Fair) de overstap naar Gedeelde Weelde.

‘Dat voelde vanzelfsprekend. Van goede ideeën naar handjes uit de mouwen! Overtuigd van de uitdaging om voedselconsumptie en voedselproductie voor mens en wereld in balans te brengen. Ik ben een goede kok, heb verstand van wijn, zit graag aan tafel met fijn gezelschap. In een goed gesprek over eten, film, theater…’

Robin van Hontem (initiatiefnemer, bestuurs- en ondernemerslid) studeerde aan de kunstacademie en daarna werkzaam als zelfstandig grafisch- en tentoonstellingsontwerper. Mede oprichter van Bee Collective, een ontwerperscollectief dat ontwerpt ter ondersteuning van on(der)gewaardeerde dieren en insecten in de stad.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws