Kippen kijken

Kippen kijken

Bij Gedeelde Weelde kun je biologische eieren kopen van de Raaykeshaof, een boerderij in het buitengebied van St. Odiliënberg. Een groep van Gedeelde Weelde ging begin december kijken op de boerderij, gelegen op zo’n vijftig kilometer van Maastricht.

De delegatie van Gedeelde Weelde – Marlies, Astrid, Yvonne, Margriet, John en Lianne – was benieuwd hoe het leven eruitziet van de kippen die de eieren leggen die we in de winkel verkopen. De groep werd ontvangen en rondgeleid door boer Wim Strous. “De kippen die we zagen waren 14 maanden oud. Ze zagen er goed en gezond uit en ze kunnen in de uiterwaarden van de Roer scharrelen, tussen de schapen en de paarden.”

De Raaykeshoaf is ook een zorgboerderij, wat betekent dat de boer een dagbesteding aanbiedt aan mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking. Deze ‘hulpboeren’ helpen met het verzamelen van de eieren en het verzorgen van de dieren. En dat zijn er een hele boel, vertelt de groep: “Op de boerderij leven in totaal 12.000 kippen. Dat lijkt veel. Maar een ‘gewone’ kippenfarm telt wel 30.000 kippen. Ze zijn op de Raaykeshoaf opgedeeld in groepen van 3.000, die vanuit een nachtverblijf een vrije uitloop naar buiten hebben. Onder de walnotenbomen, in de wei – het is een mooie plek om rond te scharrelen.”

 

De groep bekeek ook de nachtverblijven van de kippen. “Ook overdag zaten er genoeg kippen binnen en werden er soms eieren gelegd. Verder bezochten we de plek waar de eieren worden gesorteerd en genummerd.” De eieren worden uiteindelijk in pallets bij Gedeelde Weelde aangeleverd (Dus neem je eigen doosje mee als je Raaykeshaof eitjes komt kopen). En wat gebeurt er met de eieren die uitgesorteerd worden? “Slechte eieren worden apart gehouden, deze worden verwerkt in andere producten, zoals lijm.”

Na afloop werd de groep nog getrakteerd op koffie en thee in de grote boerenkantine. De vrouw van Wim schoof aan en beiden vertelden over de passie voor hun bedrijf.

Enkele feiten:

  • Raaykeshaof is biologisch sinds 2004.
  • Het kippenras heet Lohmann Brown Lite. De kuikens worden op biologische wijze gefokt door Pluimveehouderij Ter Heerdt NV.
  • Raaykeshaof teelt zelf graan, dat gebruikt wordt om de kippen te voeren. Verder is er biologisch voer zoals luzerne, dat goed is voor de darmen.
  • De buitenruimte is 4m2 per kip.
  • De kippen leggen eieren tot ca. 20 maanden. Daarna worden ze geslacht en verkocht als soepkippen. Ze worden in Friesland geslacht bij pluimveeslachterij W. van der Meer en Zonen bv.

 



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws