Grasgevoerd Lamsvlees van Graasgraag

Grasgevoerd Lamsvlees van Graasgraag

Arno en Irene zijn bekende gezichten bij Gedeelde Weelde. Ze wonen in Eijsden en werken al zo’n 2 jaar mee op de kaasafdeling. Sinds kort zijn ze ook onze leverancier van grasgevoerd lamsvlees. Al langer droomden ze ervan om boer te zijn en schapen te houden. Daarmee zijn de kersverse ondernemers vorig jaar begonnen; in eerste instantie als hobby en sinds kort als ‘Graasgraag’.

Begin april vorig jaar zijn zij begonnen met elf schapen (zes volwassen ooien en vijf lammeren) die grazen in het heuvelland op percelen van particulieren (en volgend jaar ook van de gemeente). Deze percelen hebben Irene en Arno in bruikleen.

“Het is voor deze particulieren ook voordelig als de schapen hierop grazen want zo wordt het gras bijgehouden en hoeven zij niet zelf te maaien. Bovendien wordt de bodem opgebouwd door de regeneratieve begrazing. De schapen lopen over het gras en laten hun mest achter. Dit is goed voor de bodem. Ze eten de toppen van het gras op en daarna gaan ze weer door naar een ander stuk van het perceel, waar ze precies hetzelfde doen” vertelt Arno.

De schapen krijgen elke dag een nieuw stuk grond op het perceel dat ze kunnen begrazen. Dit stuk wordt door Arno en Irene afgezet en de volgende dag wordt er weer een nieuw stuk gekozen. “Elke dag maken we even de balans op: hoe staan de schapen erbij? Hoe staat de weide erbij? Als het erg droog is, is het soms even zoeken naar een goed stuk, maar veel regen is juist voordelig. De schapen eten meestal alleen wat ze vinden in de wei en in de winter worden ze af en toe bijgevoerd met pulp (fruitvezels). Deze pulp is een restproduct uit de stroopmakerij van de familie Vandewall.” zegt Irene.

Als het perceel helemaal begraasd is, dan worden de schapen verplaatst naar een nieuw perceel. Dit doen ze met een trailer waar zo’n acht schapen in passen. Ze hebben een ras dat zichzelf erg goed kan redden en de lammetjes meestal zelf kan opvoeden. Eén schaap kreeg afgelopen jaar uierontsteking en toen zijn de lammetjes door Arno en Irene met de fles grootgebracht.

Inmiddels houden zij al tweeëntwintig schapen, met één ram. Ze hopen volgend jaar toch wel zo’n vijfentwintig extra schapen erbij te hebben, maar Graasgraag blijft kleinschalig.

Irene vertelt: “De verkoop van het lamsvlees is eigenlijk ontstaan door de vraag vanuit familie, vrienden en kennissen. Gezien de slagersachtergrond van Arno paste dit wel in ons straatje. Ondanks zijn achtergrond slacht Arno de lammetjes niet zelf. Dit is dus de enige stap in het proces dat we uitbesteden. Maar het verwerken en inpakken doen Arno en ik wel zelf.”

Het vlees van Graasgraag ligt sinds december in onze winkel. Wees er snel bij, want op is op!

Heb je vragen voor Arno & Irene? Stuur ze dan een mailtje via info@graasgraag.nl  of spreek ze gewoon even aan in de winkel.



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws