‘We willen trouw blijven aan ons uitgangspunt om een inclusieve winkel te zijn. Ook door ons prijsbeleid.’

‘We willen trouw blijven aan ons uitgangspunt om een inclusieve winkel te zijn. Ook door ons prijsbeleid.’

Gedeelde Weelde introduceert BioBasics, een selectie van zo’n 200 basisproducten voor aantrekkelijke prijzen. Gaat onze mooie, vanuit coöperatieve waarden georganiseerde winkel nu stunten? Mede-initiatiefnemer van Gedeelde Weelde Christiane Gronenberg vraagt het aan ondernemersleden Chantal Febvre en Luuk Rövekamp.

Christiane: Heeft de keuze om BioBasics te introduceren te maken met de inflatie die voor iedereen voelbaar is in de portemonnee?

Chantal: Het idee van de BioBasics bestaat al langer. Maar het klopt, we willen ook voorkomen dat mensen denken: ‘O, er is inflatie, dus biologisch zit er nu even niet meer in’.

Christiane: Wat gaat Gedeelde Weelde anders doen dan voorheen?

Chantal: Sowieso gaan we uit van ‘juiste’ prijzen, ook bij de BioBasics. De producent moet een eerlijke prijs ontvangen voor zijn product. Hoe het in zijn werk gaat? We krijgen voor elk product een adviesprijs mee van de groothandel. Alleen, we vinden de adviesprijzen geen goede leidraad meer. Dat was voorheen soms ook al zo, we zaten dan met onze verkoopprijs onder de adviesprijs. Dat zal voor de BioBasics producten nog vaker het geval zijn.

Luuk: Sinds 2022 hebben alle sectoren, de biobranche inbegrepen, met hoge inflatie te maken, forse loonsverhogingen en andere kostenstijgingen. Sommige biologische winkels merken direct dat klanten minder vaak komen, omdat ze deels of helemaal naar een reguliere supermarkt overstappen. Die winkels draaien minder omzet en enkele komen hierdoor in de financiële gevarenzone. Het beleid waarvoor de biobranche heeft gekozen, is om het wegvallen van deze omzet op te vangen door een opslag op de verkoopprijzen, bovenop de inflatie. Winkels krijgen hierdoor een grotere marge om de hogere kosten te kunnen compenseren.

Chantal: Alleen, de prijzen nog verder te verhogen, past niet goed bij ons. Onze situatie is ook anders: we hebben als coöperatie heel loyale klanten die om méér redenen hun dagelijkse boodschappen bij ons doen.

Luuk: We vinden het belangrijk om de leden en klanten die we hebben goed te blijven bedienen. We willen trouw blijven aan ons uitgangspunt om een inclusieve winkel te zijn. Ook door ons prijsbeleid.

Christiane: De branche gaat dus voor hogere prijzen, Gedeelde Weelde juist niet. Hoe wordt dat gefinancierd?

Chantal: We werken met groothandels, importeurs en regionale producenten. Als je grotere partijen inkoopt, kun je voordeligere prijsafspraken maken, bijvoorbeeld een korting van tien procent. Dat deden we tot nu toe beperkt. Nu gaan we er, met name voor BioBasics, veel meer gebruik van maken. Dan moeten we trouwens wel meer ruimte voor voorraad in de winkel hebben. Daarom zie je bij Gedeelde Weelde nu ook een aantal nieuwe, hoge schappen.

Christiane: Ik hoor jullie dus zeggen: betaalbare producten door grotere inkoop, maar niet ten koste van de kwaliteit.

Luuk: Ja, ook de BioBasics zijn allemaal fijne, volwaardige producten.

Chantal: Onze oranje ‘BioBasics schapkaarten’ helpen je bij het boodschappen doen. Zo vind je snel de basisproducten die we in onze winkel een extra schappelijke prijs geven. Maar het is geen ‘stuntprijzenlijn’, als je dat bedoelt. Dat kunnen en willen we niet.

Christiane: Hoe zijn jullie tot de selectie BioBasics artikelen gekomen?

Chantal: De eerste selectie hebben de afdelingsverantwoordelijken samen gemaakt. Het zal zich zeker nog doorontwikkelen, ook omdat wát een basisproduct is, voor iedereen anders is. We gaan nu uit van wat we denken dat een huishouden wekelijks in de boodschappenkar legt. We willen de lijn straks met leden verder ontwikkelen en ook proefsessies organiseren.

Christiane: Klinkt goed. Gaan mensen straks überhaupt nog andere producten dan BioBasics kopen?

Luuk: O jazeker! Voor de verfijning, voor het plezier. We blijven natuurlijk dé winkel met het meest uitgelezen assortiment biologische boodschappen in de regio.

Chantal: Onze boodschap is: ook als het financieel krap is, blijf tenminste bij biologisch. Bijzondere producten koop je dan misschien nog bewuster, iets minder frequent of in andere hoeveelheden…

Luuk: … neem bijvoorbeeld asperges. Die hoef je niet altijd als hoofdingrediënt te gebruiken. Ook een risotto met stukjes asperges erin is heel lekker.

Chantal: We gaan onze leden en klanten dus ook tippen op goede, al bestaande recepten.

 

Wat zijn BioBasics?

Een selectie van ongeveer 200 biologische basisartikelen. Het gaat om basisproducten die mensen die kiezen voor biologische voeding wekelijks kopen. Bijvoorbeeld groenten en fruit van het seizoen, melk, yoghurt, kaas, eieren, pasta, rijst, brood, maar ook boter, pindakaas, jam, olijfolie, een blik gepelde tomaten, sinaasappelsap of een fijn flesje wijn.

 

 


Wat is anders aan BioBasics producten?

Gedeelde Weelde stelt zich ten doel om deze basisartikelen voor een schappelijke prijs aan te bieden. Dit doet de coöperatie voornamelijk door grotere inkoop van deze producten.

Zijn het altijd dezelfde, of wisselen de producten?

Sommige producten zullen er standaard in zitten. Bij groenten en fruit zul je wisselingen zien, gerelateerd aan de seizoenen.

Hoe herken je de BioBasics producten?

Er staat een BioBasics symbool bij het schapkaartje in de winkel.



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws