Niet bio maar toch

Niet bio, maar toch in ons assortiment. Waarom dan?

Gedeelde Weelde verkoopt bij voorkeur en met name gecertificeerde biologische en bio-dynamische levensmiddelen. Deze levensmiddelen zijn te herkennen aan de volgende keurmerken:


Je vindt in onze winkel echter ook enkele producten die niet gecertificeerd zijn. Waarom kiezen we hiervoor?

  • De producent van deze levensmiddelen is ‘in omschakeling’. Dat wil zeggen dat het proces gestart is om om te schakelen van reguliere landbouw naar biologische landbouw. Wij ondersteunen deze beslissing door in deze omschakelingsperiode producten af te nemen. Er zijn kosten verbonden aan een omschakeling en tijdens omschakeling verdienen producenten deze investering nog niet terug. Producten met een meerprijs kunnen afzetten is dus van groot belang. Voorbeeld: We hebben al enkele keren olijven en olijfolie van Greenland ingekocht terwijl dit bedrijf in omschakeling was. In het voorjaar van 2023 ontving Gedeelde Weelde voor de eerste keer biologisch gecertificeerde olijven en olijfolie van Greenland (deze omschakeling duurde enkele jaren). Ook Blanche Dael is als koffiebranderij pas recentelijk gecertificeerd waardoor ze nu zelf het biologische keurmerk mogen gebruiken (Blanche Dael brandde voor ons de afgelopen jaren al wel gecertificeerde biologische koffiebonen). Deze certificering hebben wij als coöperatie voorgesteld, aangemoedigd en ondersteund.
  • Het levensmiddel wordt lokaal geproduceerd. Hierdoor zijn de foodmiles minimaal. Dat wil zeggen dat het product weinig afstand aflegt om van de producent op het bord van onze leden en klanten te belanden. Soms wordt het zelfs volledig duurzaam naar de winkel vervoerd, zoals per fiets. Voorbeeld: K&K chocolade wordt geproduceerd in Maastricht en geleverd per fiets. De chocolade van K&K is overigens wel fair trade-gecertificeerd.
  • Soms kiezen we voor een kleinschalige, lokale producent omdat wij nauwe contacten hebben met een boer en daarom vanuit vertrouwen vragen kunnen stellen over onder andere dierenwelzijn, voer en medicijngebruik. Voorbeeld: Varkensvlees van Kuusj uit Mechelen en schapenvlees van Graasgraag uit Eijsden-Margraten zijn niet gecertificeerd biologisch. Wij hebben met beide bedrijven korte lijntjes en gaan er zelf op bezoek, ook met onze leden en klanten.
  • Sommige levensmiddelen kunnen niet gecertificeerd biologisch zijn. Waar mogelijk leunen wij op andere keurmerken. Voorbeeld: Wilde zeevis. Hierbij letten wij op duurzaam gevangen vis. Lees hier meer over. Andere voorbeelden zijn bronwater en zeezout.
  • Levensmiddelen zijn niet gecertificeerd biologisch omdat niet alle stappen in een productieketen gecertificeerd zijn. Voorbeeld: De Tienhoven molen op het plateau van Margraten verwerkt onder andere gecertificeerde biologische en bio-dynamische granen van De Poshoof uit Maastricht, maar de molen zelf is nog niet gecertificeerd.

De beslissing om wel of niet te kiezen voor verkoop van niet-gecertificeerd biologische levensmiddelen, komt voort uit onze eigen uitgangspunten. Gedeelde Weelde heeft negen uitgangspunten waarbinnen biologisch en bio-dynamisch een belangrijke rol spelen. Een van deze uitgangspunten is ‘Waardering van onze omgeving’:

‘We zoeken de samenwerking op met producenten die met aandacht en liefde omgaan met de Aarde, met de planten en/of dieren op hun bedrijf, met hun medewerkers en met hun positie in de samenleving. Een keurmerk zoals biologisch of biologisch-dynamisch kan daarbij helpen, maar niet per definitie.’

Heb je vragen over een specifiek product of waarom we dit opgenomen hebben in ons assortiment? Spreek een ondernemerslid aan in de winkel, of stuur je vraag naar info@gedeeldeweelde.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws