19 dec Nieuw bij Gedeelde Weelde: Mangomoes!
‘Alsof er een engeltje over mijn tong piest!’ zei mijn oma als ze iets verrukkelijks at. Vaak was dat dan een zoetig gebakje of een luchtige bavarois. De woorden van mijn oma kwamen in me op toen ik voor het eerst de biologische mangomoes van Naturamus proefde. Fruitig, fris en zoet tegelijk. Zoals een mango smaakt als hij op zijn állerlekkerst is. En met een tongstrelende, zijdezachte textuur.
Ondernemerslid Lea, die de moes bij Gedeelde Weelde introduceerde, vertelt: ‘Vooral het verhaal achter de moes is bijzonder. De biologisch geteelde mango’s komen van kleine boerderijen uit India. De mango’s worden onder andere verbouwd ten behoeve van het produceren van mangoboter – een veel gebruikte grondstof voor natuurcosmetica. Mangoboter wordt uit de pitten van de mango geperst. Wat overblijft is de vrucht. Deze vruchten worden voorzichtig gepasteuriseerd en geconserveerd: heerlijke mangomoes zonder toevoegingen, biologisch en suikervrij! Ik gebruik het bijvoorbeeld in fruitsalades, bij curry’s of in een lekkere cocktail. Het is ook een leuk origineel cadeautje.’
Het Duitse bedrijf Naturamus verkoopt verschillende soorten olie, was en hydrolaat voor de biologische levensmiddelen- en cosmetica branche. Het bedrijf initieert en organiseert wereldwijd projecten met producenten van biologische grondstoffen, vaak ‘kleine’ boeren in een sociaaleconomisch kwetsbare positie. Zij hechten er groot belang aan dat de productie en ontwikkeling lokaal blijft, kennis gedeeld wordt en een eerlijke prijs wordt betaald, zodat de regio op vele manieren profiteert. Enerzijds door het bevorderen en uitbreiden van duurzame, ecologische landbouw, anderzijds door met hun partners te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. In India krijgen werknemers o.a. gratis medische zorg, werk- en vrijetijdskleding en drie warme maaltijden per dag. De blikken mangomoes kunnen ongekoeld en per boot getransporteerd worden waardoor ook de CO2 uitstoot binnen de perken blijft.
Lea: ‘Win-win dus! Door de mangomoes hier te verkopen, mogen wij genieten en deelnemen aan een andere eet- en smaakcultuur. Waarbij wij weten hoe het geproduceerd wordt en wie zich er ter plekke mee verbinden en zij ook weten waar hun werk, in de vorm van deze ‘gouden’ moes, naartoe gaat. Dit is voor mij de essentie van een associatieve-economie. Gedeelde Weelde staat voor Earth care, People care & Fair share en dat komt allemaal mooi samen in dit product. Des te mooier dat wij als eerste winkel in Nederland dit product op de markt brengen.’
Aangestoken door Lea’s enthousiasme heb ik gelijk een aantal recepten met de mangopuree gemaakt. De een nog lekkerder dan de ander. Misschien vind ik de moes puur nog wel het lekkerst. Als mijn oma het zou proeven, dan weet ik wel wat ze zou zeggen…
Madieke
Beeldrechten van Naturamus