01 jun De bloemen van Birgitta van Persephone
Ook dit jaar weer bij Gedeelde Weelde verkrijgbaar vanaf juni: De prachtige bloemen van Persephone bloemen die Birgitta teelt op een stuk land omringd door bossen en weilanden, in het Waalse Land van Herve. Helemaal zonder gif. Claire ging met haar in gesprek, waarbij Birgitta fascinerende verhalen deelde over gifvrij telen, de manier van het bewerken van de grond en de nieuwe pluktuin die binnenkort opent. Lees snel verder!
Nadat Birgitta met enthousiasme begint te vertellen over haar werk, deelt zij een paar prachtige foto’s van het landgoed waarop zij de bloemen teelt. Het landgoed, Cortils genaamd, ligt in de buurt van Visé, waar deze kleine producent een groot stuk land huurt. Op het landgoed bevindt zich een woongemeenschap en ook worden er verblijven verhuurd aan toeristen. Er omheen wordt land verpacht aan boeren met koeien en schaapjes. Kortom, een idyllische plek. Op onderstaande foto’s zie je een prachtig uitgestrekt veld met allemaal verschillende soorten bloemen, plantjes, beestjes, bossen en het kasteel in de verte. Allemaal in mooie kleuren en vormen. Hierop zijn de boeketten van Persephone geïnspireerd. Birgitta: “De bloemen zijn anders dan in een standaard boeket, naar mijn idee veel mooier en puurder.”
Ze vertelt ook dat er geen gif bij komt kijken. En ook geen extra ‘spul’ om het boeket een soort botox te geven waardoor ze helemaal rechtop gaan staan. “Je gaat op een gegeven moment wel het verschil zien tussen ‘echte’ bloemen of nepbloemen (natuurlijk geteeld of gangbaar geteeld)” vertelt Birgitta.
Birgitta vindt het interessant om te observeren wat de natuur doet en daarop haar manier van telen aan te passen. Sinds afgelopen jaar is zij de ‘no-dig methode’ gaan toepassen. Dat betekent dat je de grond eigenlijk met rust laat en dus niet gaat schoffelen. “Want met dat schoffelen beschadigen we de bodem en daarin zitten juist bepaalde types schimmelnetwerken die heel belangrijk zijn. Ik gebruik nu zaagsel op de bedden uit het eigen bos. Bepaalde types schimmels kunnen dat hout namelijk afbreken. Door fotosynthese geeft de plant weer goede stoffen aan de schimmels en vice versa”, zegt Birgitta. “Maar ik cultiveer ook bepaalde wortelonkruiden die belangrijk zijn voor de bodem, waardoor de grond ook weer vruchtbaarder wordt. Uiteindelijk voedt dit ook het schimmelnetwerk.”
In het verleden had Birgitta juist baat bij schoffelen omdat ze dan minder last had van woelmuizen die weleens de oogst verpestten. Maar nu gaat ze dus proberen om deze met dit zaagsel weg te houden. Ook teelt Birgitta bepaalde bloemen niet meer vanwege die muizen. Ze werkt echt samen met de natuur en probeert hierin de balans te vinden. “Je moet ook niet alles voor jezelf willen hebben, maar gewoon delen met de dieren. Er komen soms ook reeën de knoppen eten en er komen kikkers die de slakken eten. Ik vind al die beestjes ook wel heel erg schattig, het is echt de loop van de natuur.”
De bloemenvrouw brengt met haar tuin de diversiteit terug voor veel insecten en dat is een van de redenen dat zij dit werk doet.
Er is geen wateraansluiting op het veld. “Ik heb twee containers die met regenwater worden gevuld waarmee de bodem kan worden bewaterd. Afgelopen zomer heb ik daardoor wel problemen gehad, met de droogte.”
Birgitta werkt voornamelijk met vaste planten die een andere behoefte hebben. “Maar je hebt ook eenjarige teelten en die hebben juist wat meer voeding nodig,” zegt ze. “En omdat mensen toch wel wat kleurige boeketten willen werk ik nu ook wel meer met eenjarige planten. Ook voeg ik jaarlijks compost toe om de bodem te voeden. Daarnaast zijn er bloemen die je pas na drie jaar kunt oogsten. Daarna heb je gewoon elk jaar een goeie teelt. Dat is dus eerst een kwestie van geduld, maar dat maakt het ook weer leuk.”
Omdat zij seizoensgebonden werkt heeft Birgitta droogbloemen die in de winter gebruikt kunnen worden. “Niet alle bloemen kunnen gebruikt worden als droogbloemen. Ook moet je ze op tijd knippen en ze dan het liefst in een donkere ruimte hangen”, vertelt ze. Birgitta leert elk jaar weer over nieuwe bloemen om te drogen, waarvan ze dacht dat het niet kon.
Op de vraag waar de naam van haar bloemenbedrijfje vandaan komt antwoord ze: “Persephone is de dochter van Demeter, godin van de landbouw. Wanneer Persephone als jonge maagd wordt geschaakt door Hades, mislukken – door haar moeders grote verdriet – alle oogsten op aarde. Oppergod Zeus zorgt ervoor dat Persephone weer terug naar haar moeder gaat, naar de bovenwereld. Echter Hades geeft haar een liefdesdrank, waardoor Persephone tijdens de wintermaanden in de onderwereld verblijft en tijdens de lente en zomer bij haar moeder in de bovenwereld. Zij is het symbool van de natuur die weer tot leven komt in de lente en de zomer maar zich ook weer terugtrekt in de herfst en de winter. Net zoals in ons leven.”
Vanaf half juni gaat ook de nieuwe pluktuin open voor iedereen, je kunt Birgitta mailen als je langs wil komen: birgitta@persephonebloemen.nl
Neem ook eens een kijkje op haar instagram pagina: @Persephonebloemen