14 apr Lente op de akker
In dit seizoen zijn ‘onze’ boeren veel bezig met zaaien, planten en poten. We gingen langs bij boer Raymond Niesten om voor jullie op te tekenen en te filmen hoe alles wordt voorbereid voor een mooie asperge-, aardappel- en uienoogst.
Bij Gedeelde Weelde staat de lente in het teken van het zaaien van verantwoordelijkheid, zorg en betrokkenheid. We planten zaden die nodig zijn voor een latere oogst en praten over de kwaliteit en beschikbaarheid van die zaden (zie de jaarkalender). Wat doen ‘onze’ boeren precies in dit jaargetijde? Raymond Niesten gaf ons een inkijkje in het planten en poten van de gewassen aan de hand van aardappels, uien en asperges. “In het voorjaar als het warmer wordt en het bodemleven weer wakker en actief wordt, dan is het ook tijd voor de boer om weer op het land aan de slag te gaan.”
De boerderij van Raymond, boerderij De Poshoof, ligt aan de rand van Maastricht. Het is een boerenbedrijf in vijfde generatie dat zich volledig heeft toegelegd op biologische, en inmiddels zelfs biodynamische landbouw. Oorspronkelijk was de Poshoof een gemengd bedrijf en tegenwoordig is het een akkerbouwbedrijf met onder andere aardappelen, uien, wintertarwe en brouwgerst en natuurlijk witte en groene asperges. Groene asperges werden voorheen alleen in Mediterrane streken en Amerika geteeld. Begin jaren negentig werd gestart met de teelt van groene asperges bij de Poshoof in het Lanakerveld. En met succes! De groene asperges voelden zich prima op de Oud-Cabergse lössbodem. In 2004 hebben ze vervolgens de witte asperges op de lössgrond geïntroduceerd.
Hoe gaat het planten van de gewassen nou precies in zijn werk?
We nodigen jullie uit om via deze video van ons werkgroeplid Sjuul ‘mee te gaan’ naar de Poshoof en over de schouder van Raymond mee te kijken bij het poten van de aardappelen.
Hieronder legt Raymond het proces ook nog eens stap voor stap uit.
Aardappels en uien:
Als de grond opdroogt, wordt de bodem draagkrachtiger en is het weer mogelijk om met een trekker over het land te rijden zonder dat deze diepe sporen en schade aan de bodem en het bodemleven doet. Op de percelen waar de groenbemester staat wordt deze kort geklepeld en oppervlakkig in de grond gewerkt. Dit is nodig om bijvoorbeeld uien te kunen zaaien of aardappels te kunnen poten. Tegelijkertijd worden op deze manier alle onkruiden opgeruimd zodat deze niet kunnen concurreren met het te zaaien gewas. Dit ziet er als volgt uit:
Na deze bewerking wordt de grond goed los en fijn gemaakt zodat deze luchtig is en fijn genoeg om erin te zaaien of planten.
Als de aardappels gepoot zijn en de uien gezaaid dan is het de kunst om deze gewassen onkruidvrij te houden zodat de gewassen niet te veel concurrentie hebben en mooi kunnen doorgroeien. Dit doen we door uien te schoffelen en de aardappels te aarden.
Asperges:
Zodra de grond droog genoeg is, hakselen we het oude loof van de asperges klein en werken we deze lichtjes in de grond.
Vervolgens maken we met een speciale machine de aspergebedden van zeer fijne grond zodat de asperges fijn en ongestoord naar boven kunnen groeien.
Tenslotte leggen we folie over de aspergebedden, zodat deze goed opwarmen en lekker droog blijven. Dit maakt ook de oogst straks een stuk makkelijker op onze Lössgrond. Nu is het nog wachten op asperges.
Wil jij ook de groenten van de Poshoof proeven? Deze zijn verkrijgbaar bij Gedeelde Weelde. Alleen voor de asperges is het nog heel even wachten 🙂