Athos EET & Gedeelde Weelde Café

Athos EET & Gedeelde Weelde Café

De overheerlijke lunch die wordt geserveerd in ons café wordt meestal gemaakt door Athos EET. Athos is een van onze externe cateraars. Het gedachtengoed achter dit bedrijf sluit helemaal aan bij de idealen van Gedeelde Weelde. Athos is zo’n zeven jaar geleden opgericht. De oprichters hadden hetzelfde uitgangspunt: om mensen te zien zoals ze zijn. Claire sprak Paula over het restaurant, de catering en de achtergrond van Athos.

Athos stelt zichzelf als doel: het vergroten van de mogelijkheden van haar werknemers om duurzaam aan de samenleving deel te nemen op een manier die bij hen past; ook wel duurzame arbeidsparticipatie voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit zijn de mensen die deze Athos mentaliteit ademen, het concept vertalen in middelen en het faciliteren.

Het beginpunt voor elke persoon die bij Athos wil meedraaien is het bieden van een werkplek. Er wordt altijd gewerkt vanuit de mens. “Samen wordt er een persoonlijk plan gemaakt om te kijken waar die persoon naar toe wil groeien, de stip op de horizon, en hoe we daar kunnen komen”, vertelt Paula. “Ik stel altijd de vraag: er zijn dingen die je kunt, en die je moeilijk vindt, en hoe kunnen we nu de beste kwaliteiten van iemand inzetten?”

Het draait vooral om meedoen, zich gezien en gewaardeerd voelen, maatschappelijk kunnen participeren, van waarde kunnen voelen voor jezelf en voor een ander en waar mogelijk kansen vergroten op betaald werk. “Wij zien Athos ook echt als een minuscule samenleving”.

Er lopen nu tot soms wel honderdvijftig mensen rond, die verbonden zijn aan ATHOS. Voor sommigen is het vast werk en voor anderen een opstapje naar de arbeidsmarkt. “Denk bijvoorbeeld aan hoogopgeleide vluchtelingen die noodgedwongen hiernaar toe zijn gekomen”, zegt Paula. “Die gaan vaak snel weer door”.

Ze hebben bij Athos niet alleen een café-restaurant met cateringbedrijf maar ook een houtwerkplaats waar vanalles wordt gemaakt en opgeknapt (denk aan het restylen van meubels en het maken van nieuwe producten). Ze hebben zelfs een eigen jeans merk ‘Athos – the real social label’.

De keuken van Athos is een multiculturele keuken: mensen komen uit allerlei culturen uit de wereld, uit zo’n tweeëndertig  landen. “Eten is iets dat mensen samenbrengt”, vertelt Paula. “Letterlijk van elkaars cultuur proeven. Het menu is daar ook volledig op geïnspireerd”.

Ze proberen zoveel mogelijk lokaal en biologisch in te kopen. Verantwoorde en zo veel mogelijk biologische (streek)producten die de omgeving en het milieu niet te zwaar belasten. Dat is waar Athos EET voor staat.
“Wij maken zoveel mogelijk gebruik van lokaal geproduceerde eerlijke grondstoffen voor onze gerechten. Daar waar mogelijk uit eigen tuin en met liefde zelf gekweekt. Voor het verbouwen van onze eigen groenten en fruit

hebben wij in onze binnentuin een permacultuur-systeem aangelegd. Uiteraard kan dit alleen in het seizoen. Wij vullen deze producten aan met lokaal ingekochte waren, van biologische oorsprong. In onze tuin hebben we een aantal gezellige kippen die ons voorzien van kakelverse eieren. Daarnaast hebben we veel vaste contacten in de Euregio die de rest van onze dagelijkse behoeften aanvult”.

Er wordt altijd per dag gekeken naar wat er binnenkomt qua eten, om dit vervolgens af te stemmen met de mensen die op die dag in de keuken aan het werk zullen zijn. Kunnen ze iets met deze ingrediënten? “Soms is het even passen en meten aangezien we met veel verschillende culturen werken. Maar vaak herkent iemand zich wel in een bepaald ingrediënt en komt daardoor op een leuk specifiek gerecht.” Aldus Paula.

Elke dag is er een menu en op woensdag ‘eten wat de pot schaft’. Voor de levering aan Gedeelde Weelde wordt altijd een warm en een koud gerecht gemaakt. Het zijn wel altijd gerechten die op elkaar aansluiten, bijvoorbeeld een Perzisch warm en koud gerecht.

Komen jullie snel proeven in ons café?

 



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws