Bio compost: Een levendig verhaal

Bio compost: Een levendig verhaal

Wanneer we biologische groenten kopen, of brood van biologisch geteeld graan, kunnen we er ons iets bij voorstellen dat we geen pesticiden mee op willen eten met heerlijke boontjes of aardbeien. Zelfs met wat we op onze huid smeren is het vrij duidelijk dat onze huid opneemt wat in crèmes en lotions verstopt zit. Maar hoe zit dat met de grond waarin we onze tomatenplantjes zetten? Of de geraniums? Waarom zou je potgrond en compost biologisch kopen?

 

Ik ga erover in gesprek met Gedeelde Weelde lid van het eerste uur Bram de Volder. Deze alleskunner heeft sinds zijn betrokkenheid bij coöperatieve boerderij LOCOtuinen een bijzondere interesse gekregen in de bodem waarvan wij eten, waarop we leven en waarin een belangrijke basis ligt voor gezondheid. Duidelijk wordt weer hoe ook voor hem een andere kijk op gezondheid doorgetrokken wordt in alle aspecten van het leven, ook tot in de grond. Bram bekijkt de grond dan ook weleens onder een microscoop.

“Een gezonde bodem bruist van het leven.”

“Door te kijken naar de bodem leer je terughoudend te zijn als het gaat om toevoegingen. Een gezonde bodem bruist van het leven. Bacteriën en schimmels en nog veel meer andere grote en kleine organismen zorgen ervoor dat dit levende systeem een bron van weelde is. Er is perfecte synergie tussen planten en het bodemleven en je kunt niet denken in aparte stofjes die los van elkaar fungeren.”

Ook als er veel voedingsstoffen in de bodem aanwezig zijn, zijn deze niet altijd beschikbaar voor de planten. Het leven in een gezonde bodem houdt voedingsstoffen vast maar kan het ook beschikbaar maken. Hoe meer biodiversiteit in de grond, des te meer verschillende organismen, hoe gezonder de grond is en alles wat dit voortbrengt.

“Het is dus belangrijk dat we alleen iets toevoegen aan onze grond dat bijdraagt aan het levende systeem. Goede toevoegingen verbeteren de omstandigheden, slechte toevoegingen zijn schadelijk voor het systeem” legt Bram uit. “Als je bijvoorbeeld kunstmatige meststoffen toevoegt aan de grond dan is deze op basis van zouten. Door deze zouten raakt de bodem uit balans. De macronutriënten zijn wel aanwezig in deze meststoffen en de planten zullen er wel op groeien, maar omdat op micro niveau de bodem achteruit gaat, wordt de begroeiing bijvoorbeeld vatbaarder voor ziekten.”

Ecologische ramp

Biologische compost is niet op basis van zouten. Deze compost bestaat uit organisch materiaal en organische meststoffen. Potgrond moet iets andere kwaliteiten hebben dan compost. Nutriënten zijn belangrijk, maar potgrond moet ook luchtig zijn en goed water vast kunnen houden. In veel potgrond zit daarom turf. Het gebruik van turf is echter een ecologische ramp. De turf wordt gestoken in de Balkan. Eeuwenoude moerasgronden worden in korte tijd vernietigd voor onze potgrond en grote natuurgebieden worden verwoest. Veel van de koolstof die vastligt in de bodem, komt hierbij vrij en vergast de lucht in als broeikasgas.Niet bepaald duurzaam.

De potgrond die verkocht wordt bij Gedeelde Weelde bevat in plaats hiervan kokosvezel wat de grond ook luchtiger maakt en beter water vasthoudt. Daarvan kun je ook weer beargumenteren dat de ‘carbon footprint’ van kokos aanzienlijk is omdat we in Nederland geen palmbomen groeien, maar tegelijkertijd is kokosvezel een afvalproduct van andere biologische productieprocessen. Bovendien is dit een grondstof die zich makkelijk hernieuwt, in tegenstelling tot turf.

“Idealiter maken we natuurlijk allemaal onze eigen compost door een groot deel van ons organische keukenafval zelf te composteren.”

Idealiter maken we natuurlijk allemaal onze eigen compost door een groot deel van ons organische keukenafval zelf te composteren. Dat kan ook kleinschalig met een wormencompostbak op je balkon. Lukt dat niet, dan is potgrond en compost van Bio-Kultura een goed alternatief. Je tuin- en potplanten zullen deze Weelde graag met je delen.



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws