EXCURSIE: Kwekerij van Houtum (Biokultura) en coöperatie Odin

EXCURSIE: Kwekerij van Houtum (Biokultura) en coöperatie Odin

Categorieën

Datum/Tijd
Date(s) - 23/10/2024
14:00 - 21:30


Afbeelding van Kwekerij van Houtum (Biokultura)

Een kijkje ‘in de kweekkeuken’ bij Biokultura & meedenken over en proeven van gewassen van zaadvaste en gentechvrije gewassen bij coöperatie Odin.

Niet alleen Gedeelde Weelde houdt zich bezig met ‘kiemkracht’. Ook bij Biokultura en coöperatie Odin houdt dit onderwerp de gemoederen bezig, weliswaar vanuit heel verschillende invalshoeken: Biokultura kweekt biologische vaste planten en produceert compost en tuinaarde die als kiemkrachtige basis dient voor verdere groei en bloei (verkrijgbaar in onze winkel). Odin zet zich o.a. op politiek vlak sterk in voor onafhankelijke veredeling van gewassen voor de biosector en heeft onlangs hiervoor een nieuw initiatief opgericht om de hele keten te betrekken bij dit vraagstuk – van veredelaar tot consument.

Op 23 oktober organiseert Odin een avond in Austerlitz waarin door o.a. vooraanstaande wetenschappers en Merle Koomans, directeur van Odin, uitleg wordt geven over de ontwikkelingen op gebied van zaadvaste rassen én waarbij we gewassen van zaadvaste rassen gaan proeven. Wij zijn als Gedeelde Weelde van harte uitgenodigd aan deze avond deel te nemen.

Hoe leuk om vooraf aan deze bijeenkomst en op een steenworp afstand een bezoek te brengen aan onze producent Biokultura en een kijkje te nemen in hun prachtige kwekerij.

Programma:

  • 14:00 Vertrek Maastricht (afhankelijk van het aantal aanmeldingen rijden we met personenauto’s of organiseren we een busje)
  • 16:00 Aankomst Biokultura en rondleiding
  • 17:30 – 19:30 We rijden naar Austerlitz en eten gezellig een hapje
  • 19:30 – 21:30 Proef- en praatavond zaadvaste en gentechvrije gewassen
  • 21:30 Vertrek naar huis

Aanmelden via activiteiten@gedeeldeweelde.nl
We delen de reiskosten en de kosten voor de maaltijd in Austerlitz zijn voor eigen rekening. Mocht je later willen aansluiten en met eigen vervoer naar Austerlitz komen dan is dat uiteraard ook mogelijk.

Waarom is de vraag over ons zaadgoed en een onafhankelijke veredeling voor Gedeelde Weelde en de hele bio sector zo belangrijk?

Vroeger kweekten boeren de zaden van hun gewassen zelf. Dit zorgde voor een enorme diversiteit aan producten en smaken. We zagen het met eigen ogen tijdens ons bezoek aan zaadveredelingsboerderij ‘De Beersche Hoeve’. Tegenwoordig zijn er echter ook bedrijven die deze zaden industrieel kweken. Door de schaal waarop dit gebeurt, kunnen zij patent aanvragen op bepaalde genetische eigenschappen van gewassen.

Deze zogenaamde genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) vallen momenteel onder EU-wetgeving. Elke GGO moet worden getest qua impact op het milieu en gezondheid. Ze moeten traceerbaar zijn en de keuzevrijheid voor de consument moet kunnen worden gewaarborgd door middel van een etiket op de verpakking. Na een jarenlange lobby van biotech multinationals, maakt de Europese Unie nu plannen om nieuwe GGO-technieken vrij te stellen van deze regels. Dit tot grote onvrede van milieugroeperingen, consumenten, kleine boeren, wetenschappers, gentech-vrije voedselbedrijven en de biologische sector.

Door de steeds grotere invloed van technieken als gentech is de huidige veredeling van onze voedselgewassen ontaard geraakt. Planten zo veranderen dat nateelt met zelf gewonnen zaad moeilijk of onmogelijk wordt, staat voorop en dat zet een rem op diversiteit. Voor een gezonde landbouw en voeding is juist een grote diversiteit aan gewassen nodig. Lees hier voor meer info.



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws