“Bij Gedeelde Weelde is er aandacht voor elkaar. Mensen kijken je in de ogen, maken een praatje met je”

“Bij Gedeelde Weelde is er aandacht voor elkaar. Mensen kijken je in de ogen, maken een praatje met je”

Claire ontmoette Rika voor een interview op een wel héél bijzondere plek: midden in de bossen van Zutendaal. Daar woont Rika samen met haar man Johan en hun twee kindjes in een knus boshuisje, helemaal off-grid en zo veel mogelijk zelfvoorzienend.

Ze wonen in een prachtige omgeving, waar je je in een oase van complete rust waant — alleen het geritsel van de bomen, het gezang van vogels, en af en toe een nieuwsgierige eekhoorn die komt kijken wat er gaande is.

Rika komt oorspronkelijk uit Japan en bracht haar leven als twintiger reizend door. Tien jaar lang backpackte ze de wereld rond. Ze werkte als barista, op boerderijen, in kebabshops, ze gaf massages en speelde muziek op straat met haar ukelele. Ze leefde simpel, in het moment. “Ik dacht nooit na over de toekomst. Ik vertrouwde er gewoon op dat het goed zou komen. En dat kwam het ook altijd.”

Tijdens een zogenaamde ‘rainbow gathering’ in België ontmoette ze Johan. Hij woonde toen al in Zutendaal, in een kleine community in het bos. De vonk was overgeslagen, maar Rika reisde nog een jaartje verder. Een jaar later, toen ze verlangde naar rust en stabiliteit, trok ze bij hem in.

Ze leven eenvoudig, maar toch ook rijk. Ze hebben wel elektriciteit, maar gebruiken die nauwelijks. Er is geen koelkast en geen internet. “Dat klinkt voor veel mensen misschien als afzien, maar het brengt enorm veel rust. Je mist de dingen niet waar je geen weet van hebt.” Toch komen er vaak vrienden langs. Ze organiseren kampvuren, seizoenswandelingen, vollemaanbijeenkomsten, etentjes… Het is een plek die leeft, maar op een ander ritme.

Sinds ze kinderen heeft, voelt Rika zich nog sterker verbonden met haar Japanse achtergrond. Ze wil graag een tijdje terug naar Japan als haar kinderen ietsje ouder zijn, om ze kennis te laten maken met de taal, de cultuur, haar familie en natuurlijk het eten. Als kind woonde ze samen met haar ouders bij haar grootmoeder. “Mijn oma was een echte tovervrouw, die veel wist van de geneeskracht van planten en kruiden. Ze leerde mij koken, vissen, wildplukken en hoe je planten en kruiden kunt inzetten om allerlei klachten te genezen. Ze wist voor elk kwaaltje wel een kruid. Ze was mijn grootste leraar.” Koken zit Rika dan ook in het bloed.

Tot op de dag van vandaag houdt ze zich intensief bezig met kruiden, fermentatie en geneeskrachtige voeding. Ze toont met trots haar indrukwekkende verzameling tincturen, gedroogde planten en mysterieuze potjes: “Voor elke kwaal een plantje, voor elk gerecht een kruid.”

De laatste jaren verdiepte ze zich in macrobiotisch eten — een Japanse kookstijl die streeft naar evenwicht in je voeding en leefstijl, en die berust op de principes van Yin en Yang. Elk voedingsmiddel heeft een energetische waarde, en die wil je in balans brengen met jezelf en je omgeving. Toen ze moeite had met zwanger worden, stemde ze haar voeding af op het koude, vochtige Belgische klimaat. Ze ging vooral verwarmende, lokale en voedzame producten eten. En ja hoor, niet veel later was ze zwanger.

Macrobiotisch eten is voor haar meer dan een dieet: het is een filosofie. De keuken is haar medicijnkast. “Heb je koorts? Leg dan een stuk tofu op je voorhoofd om te verkoelen.” Zo heeft Rika nog veel meer van dit soort kennis in huis.

Rika werd door iemand uit haar community geïntroduceerd bij Gedeelde Weelde en sloot zich bij ons aan. Drie jaar later werkt ze er nog steeds met veel plezier. “Je voelt je meteen welkom als je naar binnen loopt. Als klant, maar ook als medewerker. Er is aandacht voor elkaar. Mensen kijken je in de ogen, maken een praatje met je. Dat is in een gewone supermarkt zó anders. En dat maakt Gedeelde Weelde zo uniek en persoonlijk.”

Voor Rika voelt het als thuiskomen. Ze houdt van de openheid, het vertrouwen, het samenwerken zonder hiërarchie. “Er is geen grote baas. Iedereen mag iets inbrengen, of je nu klant bent, vrijwilliger of ondernemerslid. Het is écht een community en iedereen is gelijk.”

En het betaalsysteem? Helemaal in lijn met haar waarden: niet werken voor geld, maar voor goederen. “Dat voelt eerlijker, en veel lichter.”

In het café voelt ze zich helemaal op haar plek. “Ik mag doen wat ik het liefste doe: koken, mensen blij maken met voeding, en werken in een sfeer van vrijheid.” En binnenkort gaat ze ook workshops macrobiotisch koken geven bij Gedeelde Weelde. “Zodat mensen kunnen ervaren wat voeding écht kan doen. Want soms zit de beste dokter gewoon in je keukenkastje.”

Binnenkort zullen wij meer bekendmaken over de workshops macrobiotisch koken, dus houd onze website en/of socials in de gaten!



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws