01 feb 2022 Recepten estafette #3
Gierst-aardappelstamppot met zuurkool
Deze derde editie van de recepten estafette deelt Tonnie Hendriks een van haar favoriete recepten. De basis voor dit recept komt uit De Kleine Aarde, waar Tonnie in de jaren ‘70 kooklessen gevolgd heeft.
Om door te geven wat ze er geleerd had, heeft ze daarna zelf jarenlang kooklessen gegeven. “Ik baseer wat ik ’s avonds kook op de dag van de week. De antroposofische inzichten in de voeding verbinden de zeven dagen van de week met de zeven granen. Dat zie je dus terug in mijn menu’s. Ook let ik op kleur in het gerecht, en dat er iets van wortel, blad en vrucht van een plant vertegenwoordigd zijn. Iets van onder de grond en net erboven. Ik vind het belangrijk om ecologisch te koken, met respect voor de aarde.”
Ingrediënten voor de ovenschotel voor vier personen:
125g kapucijners
1tl bonenkruid
100g gierst
500g aardappelen
3dl water
1tl zout
1 tot 2dl melk
25g boter
Melk, boter en nootmuskaat
1 ui
1 el olie
500g zuurkool
Ingrediënten voor de appel-kerriesaus:
30g boter
1 appel
2tl kerriepoeder
30g bloem
Half bouillonblokje
250 ml water
Bereidingswijze:
Was de kapucijners en week ze een nacht in ruim water. Voeg het bonenkruid toe en kook de bonen in ca. 1 uur gaar.
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en zet deze met de gierst en het water op een klein vuurtje. Breng aan de kook en laat het in 25 minuten gaar koken. Laat het deksel goed op de pan zodat er niet onnodig water verdampt. Het water wordt helemaal opgebruikt, de gierst miet open en rul zijn.
Snijd de ui in ringen en smoor gaar in olie. Snijd de zuurkool iets fijner. Stamp de aardappelen fijn en maak de puree af met nootmuskaat, melk en boter.
Vet een ovenschaal in met wat olie. Vul de schaal met de helft van de puree, de kapucijners, de zuurkool, de uienringen en nog een laag puree.
Maak nu de appel-kerriesaus: Smelt de boter en voeg de klein geneden appel toe. Voeg de kerrie toe en laat het even sudderen. Voeg bloem toe en roer het geheel even door. Schenk het water erbij, breng het geheel aan de kook en verkruimel dan het bouillonblokje. Roer met een houten lepel tot een gladde saus en laat even garen.
Schenk de saus over de ovenschotel, en plaats het gerecht 25 minuten in een oven van 200∞C. Laat goed heet worden. Er mag een licht korstje op komen.
Serveer deze ovenschotel bijvoorbeeld met een wortelsalade (geraspt, met wat verse peterselie). Lekker met een eenvoudige dressing van olie en citroen.