Uit de Marken naar Maastricht

Uit de Marken naar Maastricht

‘We hebben geluisterd naar de suggesties die het Marken landschap ons heeft gedaan,’ vertelt wijnmaker Federico. Het resultaat is te proeven in de Aurora natuurwijnen. 

De Aurora wijnen vonden hun weg naar de Gedeelde Weelde winkel via slow wine. Dit bedrijf, gevestigd net over de grens in het Belgische Kanne, importeert voor Gedeelde Weelde (en particuliere klanten en restaurants) wijnen uit Italië. Slow wine is het bedrijf van Olga Haveman en Elias Fraikin, moeder en zoon, die zich volledig gespecialiseerd hebben in natuurwijnen.

Natuurwijn, ook ‘vin naturel’ of ‘vino naturale’ genoemd, is zoals de naam zegt een heel natuurlijk product: de wijnmaker grijpt tijdens het proces zo min mogelijk in, er worden geen chemicaliën of pesticiden in de wijngaard gebruikt en aan de wijn worden geen stoffen toegevoegd om de geur, kleur of smaak van de wijn te beïnvloeden. Sulfiet wordt alleen gebruikt voor de houdbaarheid en dan in minimale hoeveelheid. In onderstaande illustratie wordt weergegeven in hoever de natuurwijnen hierin dus verschillen van conventionele of biologisch(-dynamische) wijn.

Slow wine wil bijdragen aan het behoud van de lokale culturele en kleinschalige economische context van het maken van wijn. Zij verbinden zich graag met kleine, onafhankelijke producenten, die werken met inheemse druivenrassen en het hele proces van wijngaard tot wijnkelder in eigen hand houden (zie ook de uitleg Wat is slow wine? op hun website). Olga en Elias kennen de wijnmakers van wie zij afnemen altijd persoonlijk. Toen zij via-via hoorden van de uitstekende wijnen van Aurora besloten zij dan ook om zelf te gaan kijken – en proeven. 

Tijdens hun bezoek aan het bedrijf, gelegen bij Offida in het Zuiden van de Marken, vertelde wijnmaker Federico over de ontstaansgeschiedenis van Aurora:

“We zijn gestart met vijf vrienden. Ieder had een andere achtergrond, maar onze gemeenschappelijke wens was om samen een boerenbedrijf op te zetten. Het bedrijf was vanaf het begin bedoeld om te overleven op eigen krachten. In eenheid en met een zo groot mogelijk respect voor de natuur. Organische landbouw was revolutionair in die tijd. We waren onervaren, hadden veel twijfels, maar in ieder geval wel de zekerheid dat er altijd wel iets te eten zou zijn. We hebben geluisterd naar de suggesties die het Marken landschap ons heeft gedaan. Dit heeft geleid tot het besluit om wijn te gaan maken en in 1985 werden de eerste flessen gebotteld.”

Leden van Aurora in de ‘cantina’

Olga heeft het bezoek bij Aurora en de mooie sfeer die ze er mochten proeven in dit artikel vastgehouden. Via Elias en Olga vonden drie van de in totaal acht Aurora wijnen hun weg naar het wijnassortiment van de Gedeelde Weelde winkel:

de Falerio, een frisse witte wijn uit 2019, de Marche Rosato (rosé) en de fruitige Rosso Piceno uit 2018. Luuk Rövekamp van de Werkgroep Wijn over Aurora: “Natuurwijnen zijn een mooie toevoeging aan ons assortiment en sluiten goed aan bij de uitgangspunten van Gedeelde Weelde. Ze zijn vaak wat uitgesprokener qua smaak en hoger in prijs, maar deze wijnen van Aurora zijn heel toegankelijk en hebben een fijne prijs van € 11 per fles. Als je geïnteresseerd bent in natuurwijnen dan kunnen deze wijnen een fijne eerste kennismaking zijn.”

Zie ook: http://viniaurora.it/en/



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws