De duurzaamste wintermarkt van Maastricht vind je bij Gedeelde Weelde in het Sphinxkwartier! Een markt om elkaar te ontmoeten, te proeven en inspiratie op te doen voor de feestdagen. Kom je ook?

Het einde van ‘Kiemkracht’ is in zicht. Het hele jaar vierden we onze vijfde winkelverjaardag met verdiepende, bij Gedeelde Weelde passende activiteiten.

We ronden het jaar spetterend af met een weelderige, duurzame wintermarkt. Een speciale zaterdag waar alles in het teken staat van winterse ervaringen en voorbereidingen voor de feestdagen.

Op deze dag ontvangen alle klanten 10% korting, net zoals onze gewaardeerde connection coinhouders. De korting mag ook weggeschonken worden aan Voedselbank Limburg-Zuid.

Kom je ook meegenieten? Wie en wat er nog meer op de markt te vinden is, lees je in deze Wintermarkt special.

PROEVEN

  • Huisgemaakte soep
  • Vers gepofte kastanjes
  • Hot apple en glühwein
  • Focaccia en koekjes uit een houtgestookte oven (vanaf half 11)
  • Proeverijen van kaas, chocolade lekkernijen en nog veel meer
  • Open flessen dag op de wijnafdeling (vanaf 13u)

BELEVEN

  • Kerstman op bezoek (10-13u)
  • Boekpresentatie ‘De Maas’ door Wim Peumans
  • Ouderwets sjoelen
  • Kunstexpositie ‘Patisserie’ in de Franse traditie door Michiel Romme
  • Amnesty International schrijfactie (12-15u)

CADEAUS

  • Lokaal handwerk
  • Kransen van droogbloemen
  • Weelderig assortiment cadeauartikelen

De knuffels van Tonnie Hendriks

De vrolijke gehaakte knuffels zijn niet meer uit ons assortiment weg te denken. Van kerstversieringen tot knuffels en inventaris voor een kinderkeukentje, Tonnie is creatief en van alle markten thuis. ‘Ik kan de hele dag haken, heerlijk! Een knuffel per dag.’

Tijdens de Wintermarkt verkoopt Tonnie haar creaties zelf, dus niet via de kassa van Gedeelde Weelde. En misschien mag je even over haar schouder meekijken terwijl zij het volgende kunstwerkje creëert.

‘De Maas’ door Wim Peumans

Het verhaal van een rivier
Het wonderlijk rijke verhaal van een rivier met vele levens: van bron tot monding, doorheen Frankrijk, België en Nederland. De bijna 1000 kilometer lange Maas is een bron van leven, met karakteristieke fauna en flora. Een landschapsbeeldbouwer, archeologische site, vereringsplaats, historisch kruispunt, politieke grens, economische slagader, militair-strategische as en muze voor kunstenaars. Duizenden jaren lang zochten volkeren haar op en leerden ze om te gaan met de grillige Maasvloeden. Vandaag zijn miljoenen mensen afhankelijk van deze bijzondere waterloop voor hun drinkwater.

Een genuanceerde mix van nature writing, geschiedenis en wetenschap dompelt de lezer onder in de natuurlijke en culturele leefwerelden van de rivier. Deze allereerste biografie van de Maas is een meeslepende mozaïekvertelling over hoe plant, dier, mens en rivier innig met elkaar verweven zijn.

Het boek is te koop op de Gedeelde Weelde Wintermarkt. Auteur Wim Peumans is de hele dag aanwezig om zijn nieuwe boek ‘De Maas’ te signeren.

Winterkransen van Persephone

Birgitta van Drie is een terugkerende bloemist bij Gedeelde Weelde. Tijdens de Wintermarkt verkoopt ze kransen gemaakt van gedroogde bloemen uit eigen oogst. Birgitta vindt het superleuk om mee te doen aan de markt. ‘Ik hoop dat er ook chocolademelk is, heerlijk bij Gedeelde Weelde’, lacht ze.

Origami door Rika

Rika Tatebe brengt haar Japanse ‘roots’ mee naar Gedeelde Weelde. Ze werkt al een hele tijd mee in het café en thuis aan kunst van origami en macramé. Met deze Japanse vouwkunst maakt ze de mooiste, vederlichte creaties.

Kennismaken met Evi Rothenburg – ‘Bakster’ Reijmerstok

Evi’s missie is om mensen weer, op traditionele wijze, zelf te laten bakken en zo het ambacht door te geven. ‘Ik vind het heerlijk om samen met andere mensen te bakken. Dat doe ik al meer dan 17 jaar. Vroeger al met mijn moeder en nu doet mijn zoon Jop met mij mee.’

Het liefst geeft Evi workshops. In Reijmerstok maakt ze met groepen Limburgse vlaai en desembrood, gebakken in een houtoven. Ook bakt ze feestgebak zoals paasbrood of kerststol. En in het seizoen geeft ze workshops over het bakken van pruimen- of rijstevlaai. ‘Ik doe het vanuit passie. Ik ben geen professional, het is nog steeds een hobby.’

Evi bakt met biologische ingrediënten en producten uit haar omgeving. Zo gebruikt ze boter van de boerderijwinkel, speltmeel van de Commandeursmolen en de biologische hazelnoten van Landgoed Genegenterhof uit Grathem. Dat doet ze uit principe. ‘Vanwege de kwaliteit en om te weten wat er in je voeding zit; zo min mogelijk rommel!

Tijdens de Gedeelde Weelde Wintermarkt verkoopt ‘Bakster’ versgebakken koekjes en hartige broodjes uit haar houtoven. Onze winkellocatie roept herinneringen op: Ik ben geboren op Caberg en mijn vader werkte vroeger in de Sphinxfabriek.’

‘Bakster’ zal de hele dag aanwezig zijn op de Gedeelde Weelde Wintermarkt. Zij verwachten om 10.30u de oven op temperatuur te hebben en de eerste baksels te kunnen verkopen.

‘Patisserie’ in de Franse traditie

Kunstenaar Michiel Romme maakt kunst waarmee hij iets duidelijk wil maken. Vanuit het ontwerpvak keerde hij tijdens de coronaperiode terug naar zijn oude liefde: het maken van objecten. Later breidde hij het uit met collages, land art en (visuele) poëzie. Het hoofdthema in het werk van de kunstenaar is vervuiling en het klimaat. Deze onderwerpen behandelt hij in kleurrijk werk. Het commentaar, de kritiek, is meestal niet direct zichtbaar. Het is verwerkt in de gelaagdheid van de dingen die hij maakt. Alleen de poëzie is vaak heel direct:

rijst
vlees
noedels
chocola
sojaproducten
duurzaam biologisch met zorg
gekweekt in eenmalig vervuilend plastic verpakt
de handel is gemakzuchtig de consument een verwend inconsequent snobist

Op 7 december presenteert Michiel een selectie van zijn patisserie. Het zijn kleurrijke, kleine, heerlijk ogende taartjes die anders zijn dan je op het eerste gezicht denkt. Het thema vervuiling is alom aanwezig bij zijn gebakjes zonder dat het direct zichtbaar is. Zijn taartjes wortelen in de rijke verfijnde Franse banketbakkerstraditie. Michiel is tijdens de Wintermarkt de hele dag aanwezig. Zijn werk is te bezichtigen en te koop.

Amnesty schrijfactie – Write for Rights

Tijdens Write for Rights roept Amnesty International mensen op om samen in actie te komen voor dappere mensen die het slachtoffer zijn van groot onrecht. Ze zitten in de gevangenis, worden vervolgd of hebben te maken met discriminatie. Omdat ze opkwamen voor hun rechten, hun mening uitten, of gewoon om wie ze zijn.

Brieven schrijven is Amnesty’s meest beproefde actiemethode. Met postzakken vol brieven bonzen ze al decennia keihard op de deuren van machthebbers. Zo laten ze hun weten dat het onrecht NU moet stoppen. En dat de mensen voor wie we actievoeren moeten worden vrijgelaten.

Rond 10 december – de Dag van de Mensenrechten – schrijven mensen over de hele wereld samen brieven voor tien mensen. Ook in Nederland. Daarnaast steunt Amnesty hen en hun families met hoopvolle kaartjes. Zo houden ze de moed om door te gaan.

Wie ook mee wil schrijven kan tijdens de Wintermarkt op 7 december bij Gedeelde Weelde terecht. Daar liggen tussen 12-15u pennen, papier en voorbeeldbrieven klaar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws