Biologische landbouw mogelijk gemaakt door Bingenheimer Saatgut

Biologische landbouw mogelijk gemaakt door Bingenheimer Saatgut

De idealen van Bingenheimer Saatgut zijn gebaseerd op een eenvoudig maar fundamenteel besef: om op lange termijn onafhankelijke biologische landbouw mogelijk te maken, moeten bestoven groenterassen worden bewaard, verder ontwikkeld en biologisch worden vermeerderd, waarbij de zaden van deze rassen beschikbaar zijn voor alle geïnteresseerden.

Open bestoven zaden voor biologische kweek
Heb je er wel eens over nagedacht hoe jouw biologische groenten op je bord terecht komen? Biologisch kweek begint bij de rassen en de zaden. Dat was de mening van een groep toegewijde Demeter-tuinders zo’n 35 jaar geleden, toen biologische zaden moeilijk verkrijgbaar waren in de groenteteelt en open bestoven variëteiten grotendeels werden verdrongen door hybriden.

Even ter verduidelijking, bij open bestuiving zijn de wind, insecten (bijvoorbeeld bijen) of mensen nodig om de bloemen te bestuiven, zodat ze vrucht kunnen zetten en zaden kunnen produceren. Soms zal de plant zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen produceren (denk aan pompoenplanten). Als dit het geval is, hoeft alleen het stuifmeel van een mannelijke bloem naar het stigma van een vrouwelijke bloem te worden verplaatst. Het zaad van open bestoven planten, wanneer het in de daaropvolgende jaren wordt geplant, zal hetzelfde type plant opleveren als het origineel. Dit wordt “zaadgetrouw” kweken genoemd.

Hybriden daarentegen zijn een kruising tussen twee verschillende soorten of variëteiten planten. De meest begeerde eigenschappen van de ene variëteit wordt geïsoleerd en gecombineerd met eigenschappen van een andere kruising om een totaal nieuw nageslacht te vormen.

Deze Demeter-tuinders vormden de ‘Initiativkreis für Gemüsesaatgut aus biologisch-dynamische Anbau’ (initiatiefgroep voor groentezaden uit biodynamische teelt) met als doel de zaadvariëteiten te behouden, verder te ontwikkelen en ecologisch te vermeerderen en de zaden beschikbaar te maken voor alle geïnteresseerden. De implementatie van dit idee leidde tot de oprichting van de Bingenheimer Saatgut AG met aandeelhouders die allemaal de biologische zaadteelt steunen.

Bestoven rassen als cultuurgoed
De Bingenheimer Saatgut AG beschouwt zijn variëteiten als cultureel erfgoed. Daarom vertrouwen zij uitsluitend op open bestuiving en dus herplantbare rassen die zoals we al eerder aangaven in tegenstelling tot hybride rassen, hun eigenschappen doorgeven aan de volgende generatie. De non-profitorganisatie Kultursaat is opgericht om op biodynamische basis nieuwe rassen te kweken en variëteit en soortendiversiteit voor de biologische landbouw te bevorderen. Meer dan 100 nieuwe variëteiten zijn al te vinden in het assortiment van Bingenheimer Saatgut AG, dat nu meer dan 500 bestoven soorten groenten, kruiden en bloemen omvat.

Een netwerk gebaseerd op partnerschap
Samenwerken is de enige manier om te slagen in ecologische zaadteelt. Daarom werkt de Bingenheimer Saatgut AG bewust in een samenwerkingsnetwerk met zaadvermeerderaars, kwekers, aandeelhouders en klanten. De belangrijkste taak van de Bingenheimer Saatgut AG is de coördinatie van de zaadvermeerdering, de verwerking, het testen en de distributie van zaden aan professionele en amateurtuinders en de natuurvoedingshandel. Het netwerk voert ook politiek campagne voor biologische veredeling en diversiteit van variëteiten als basis voor onafhankelijke biologische landbouw en duurzame voedselsoevereiniteit – tegen genetische manipulatie en patenten.

 Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws