De viltkunst van Mirjam Withaar

De viltkunst van Mirjam Withaar

De link met natuur is nooit ver te zoeken bij textielkunstenares Mirjam Withaar. In haar atelier in Maastricht verwerkt zij wol tot wandobjecten van vilt. Net als Gedeelde Weelde werkt ze graag met natuurlijke materialen en ecologische zepen. Toen we Mirjam tijdens een expositie bij onze buren van de SNS ontmoetten, ontstond de verbinding met deze lokale kunstenares. Haar werken zijn nog tot eind februari in ons café te zien.

Mirjam vertelt: “Een groot deel van mijn werk is het verzamelen van beelden en verhalen die buiten in de natuur te vinden zijn. Natuurlijke structuren zoals de grove schors van een boom, bladskeletten, stenen in allerlei vormen en maten. Als ik buiten aan het wandelen ben gaat het niet om de afstand die ik afleg, maar om de dingen die ik om me heen zie. Dit betekent soms door je knieën door de varens heen turen. Kleine details te zien, de waterdruppels op een blad, het avondlicht op de bosbodem en mini korstmossen op een dode boomstam. De vergankelijkheid van alles wat groeit en leeft, leg ik vast in mijn werk, waardoor het tijdloos wordt. Op die manier vang ik herfstkleuren en stagneer ik het proces van verval. Opeens krijg je alle tijd om te kijken naar een grillig gat in een herfstblad of korstmos op een dode boomstam.”

 

Het ambacht vilten

Natvilten is een oud ambacht waarbij wol door zeep, warmte en wrijving van de handen gaat vervilten. De schubben van de wol haken bij dit proces in elkaar. De wol krimpt en er ontstaat een stevige lap vilt. Een ambacht met vele mogelijkheden.

Kapstok

Je hebt haar indrukwekkende vilten objecten in ons café misschien al gezien, maar wist je dat ook de kapstok in ons café door Mirjam is gemaakt? Ze maakte hem in samenwerking met staal-kunstenaar Rob van Acker. De kapstok lijkt van berkenhouten stammetjes, maar is gemaakt van oude buizen met gevilte bladeren.


Rob van Acker en Mirjam Withaar tijdens een expositie bij onze buren van SNS Expertisecentrum

Kom je nog even binnenlopen in ons café om Mirjam’s werk in het echt te zien? Kijk voor meer informatie op haar website.Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws