Duurzaam poepen

The Good Roll

Duurzaam poepen

Heb je de kleurrijk verpakte toiletrollen van The Good Roll in onze winkel gezien? Sinds ruim een jaar staat er altijd wel ergens een stapel. Ook gezellige doosjes tissues en soms keukenpapier. Wat maakt dit wc papier bijzonder?

The Good Roll maakt twee soorten papier: van bamboe en gerecycled. De gerecyclede rollen, die vooral verkocht worden in Europa, worden in een sociale werkplaats in Weesp in de bekende, kleurrijke papiertjes gewikkeld. Van hieruit wordt het papier gedistribueerd.

Bamboe toiletpapier wordt op twee plaatsen geproduceerd. Een deel van de bamboe komt uit Azië en wordt als droge pulp vervoerd naar Spanje, waar het gehydrateerd wordt. Er past daardoor meer in een container wat leidt tot een lagere ‘carbon footprint’.

Sinds kort staat er ook een fabriek van The Good Roll in Ghana. Hier groeit de bamboe als onkruid en wordt deze over het algemeen weggegooid. Via een Ghanese vakbond, waar de lokale boeren bij aangesloten zijn, wordt de bamboe nu verkocht aan The Good Roll.

Een bamboe plant is binnen een jaar volgroeid, in tegenstelling tot een boom die er zo’n vijftig jaar over doet. Van bamboe heb je dus een enorme opbrengst. Bovendien haalt deze plant meer CO2 uit de lucht dan bomen. Voor The Good Roll genoeg reden om toekomst te zien in bamboe.

De rollen die in Ghana geproduceerd worden worden ook in Ghana gewikkeld. Door het hele proces hier uit te voeren, biedt deze fabriek werkgelegenheid voor een heel dorp. Het toiletpapier moet uiteraard vanuit Ghana nog geëxporteerd worden en dat proberen ze zo duurzaam mogelijk te toen in efficiënte verpakkingen.

Niet alleen willen ze bij The Good Roll het milieu minimaal belasten, ook uit humanitair oogpunt is The Good Roll goed bezig. Al jaren worden van vijftig procent van de winst toiletten gebouwd in Afrika. ‘Locals’ bouwen deze toiletten, en kunnen ze daardoor ook onderhouden. 

Bij Gedeelde Weelde kiezen we met name voor rollen toiletpapier die per vier verpakt zijn en minder de individueel verpakte rollen. Deze kom je vaker tegen in Nederlandse hotels. Vooralsnog kunnen we alleen het gerecyclede papier inkopen in Nederland. Wij vinden het wc papier van The Good Roll helemaal top. Op de rollen zitten twee keer zoveel vellen en het papier is zo sterk dat je er maar weinig van nodig hebt. Dat is duurzaam poepen dus!Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws