Film Silent Land komt naar Maastricht

Film Silent Land komt naar Maastricht

Samen met Locotuinen Maastricht en Cinema Lumière is het Gedeelde Weelde gelukt om Silent Land naar Maastricht te halen, een mooie film over de dromen en problemen van een boerin in Cambodia. Silent Land werd inmiddels met maar liefst 25 prijzen bekroond. Bij deze eenmalige vertoning in Maastricht op zondag 26 maart zal ook filmmaker Jan van den Berg aanwezig zijn en ons over het maakproces en zijn contact met de boeren vertellen.

Filmmaker Jan van den Berg heeft vier jaar lang een boerin in Cambodia gevolgd. Deze jonge vrouw, Moon, ziet hoe in haar land een kleine elite alle macht heeft en winst maakt met de illegale verkoop van grond, het verjagen van de erop wonende boeren en het vergiftigen van het land met suikerplantages. Moon wil haar eigen organische rijst blijven verbouwen, zoals ze altijd gedroomd heeft. Daarom probeert ze met een aantal boeren samen te werken tegen de grootgrondbezitters van de steeds verder oprukkende suikerplantages. Moons tegenstander is de grootgrondbezitter Mong Reththy, één van de rijkste mannen van Cambodia. Ook hij droomt van een betere toekomst voor zijn land.

De macht van grootgrondbezitters en monopolie-houdende bedrijven is een uitdaging waarmee boeren wereldwijd te maken hebben, in Cambodia evengoed als in Limburg. Hoe kun je als boer in een wereld van ‘global players’ voor zaadgoed, bestrijdingsmiddelen, diervoeding en grond je eigen ambities nastreven? Gedeelde Weelde wil graag het gesprek over deze voor ons voedsel zo wezenlijke vraag bevorderen en is blij om samen met Locotuinen Maastricht een film te kunnen vertonen die de hiervoor nodige ‘food for thought’ biedt.

jan-van-den-berg

Filmmaker Jan van den Berg zal bij de filmvertoning aanwezig zijn. Hij zal over de achtergrond van het project vertellen en eventuele vragen van u, het publiek, beantwoorden. Ook neemt Van den Berg voor alle bezoekers een exemplaar van een receptenboek mee dat hij in samenwerking met duurzaam werkende restaurants in Nederland heeft ontwikkeld. Ook hier in Nederland kunnen we immers dromen waarmaken – heel concreet, door te bepalen dat er iets goeds op ons bord komt.

Klik hier voor de trailer van Silent Land en voor meer informatie over filmmaker Jan van de Berg en zijn team.

Silent Land, the fight for fair food. Zondag 26 maart, 15.00 uur – 17.00 uur (inclusief interview Jan van den Berg), in Lumière, Bassin 88, Maastricht. De film is Nederlands ondertiteld.Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws