Greenland olijven en olijfolie liggen weer in de winkel!

Greenland olijven en olijfolie liggen weer in de winkel!

Constante beschikbaarheid van olijfolie is voor ons wellicht dé uitdaging van het afgelopen jaar geweest. Vorig jaar schreven wij al over de veranderende prijzen. Waar we de ene dag een fijne partij in konden kopen die voor € 9,95 de verkoop in kon, was dezelfde olie de volgende dag drie euro gestegen. En wanneer er ergens een constante prijs leek te zijn, was deze olijfolie vervolgens weer maanden niet leverbaar. Ook onze groothandel Coöperatie Odin deelde vorig jaar al dat we prijsstijgingen konden verwachten in verband met lagere beschikbaarheid van olijven, omdat we afgelopen jaar weer een bijzonder hete zomer beleefden in het zuiden van Europa. Hoe gaat het na deze zomer met onze olijven producent Greenland?

 

Greenland is een initiatief in Messina, circa 130 kilometer ten zuidwesten van Athene. Het werd opgericht door enkele jonge Grieken die vanwege de economische crisis vanuit de stad terug naar het platteland zijn gegaan. Hier zijn ze met elkaar een coöperatie begonnen voor de teelt, verwerking en afzet van olijven. Ook Greenland, waarvan we ieder voorjaar olijfolie en olijven betrekken, stuurde ons dit voorjaar een update. Ze geven aan dat Greenland dit jaar, net zoals veel anderen in de sector, zwaar geleden heeft. Verschillende factoren hebben geleid tot hogere kosten voor de productie van olie en olijven. Door vorst tijdens de bloeiperiode en extreme droogte nadien is een groot deel van de olijvenoogst mislukt. Maar ook stijgende prijzen van onder ander glas zorgen voor extra kosten.

In samenwerking met lokale boeren die een betere oogst hadden, is het hen wel gelukt om grotendeels aan de vraag van hun vaste afnemers te voldoen. Door bij collega’s te moeten aankopen beperkt Greenland zijn winst. De prijzen zijn met ongeveer dertig procent gestegen. Mocht Greenland alle kosten doorrekenen, dan zou dit vijftig of zestig procent zijn. Op deze manier komt de klimaatcrisis wel heel dichtbij en is ze ook voelbaar voor ons als Europese consument.

Tegelijkertijd blijft de coöperatie de bijzondere kwaliteit garanderen. Elk jaar wordt de kwaliteit van de olijven getest. Na een omschakelingsperiode van enkele jaren is Greenland sinds vorig jaar biologisch gecertificeerd. Er wordt alleen koud geperste extra vierge olie van zeer hoge kwaliteit verkocht. De olie die je in de klassieke supermarkten vindt is dikwijls ultra-bewerkt en geraffineerd, waardoor alle gezonde eigenschappen (onder andere vitamines en anti-oxidanten) verloren gaan.

Ondertussen houdt coöperatie Greenland het hoofd boven water, ook al moeten sommige coöperatieleden daarvoor bijklussen in de bouw en de horeca. Ondanks de uitdagingen is het Greenland dan ook weer gelukt om een partij mooie biologische olijfolie en olijven naar Gedeelde Weelde af te sturen. Deze partij komt overigens volledig uit eigen oogst.

Greenland Kalamata olijven 420g: € 4,95
Greenland olijfolie extra vierge 750ml: € 15,95

 Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws