Het Frambosarium van Yvonne en Peter

Het Frambosarium van Yvonne en Peter

De afgelopen twee zomers leverden Yvonne Feijen en Peter van Rosmalen al besjes en tomatenplantjes uit hun volkstuin aan de Gedeelde Weelde winkel. Inmiddels zijn ze aan een grote, nieuwe fruittuin begonnen. Yvonne vertelt over hun uit de kluiten gelopen hobby en hoe de volkstuin dit jaar onder water liep.

De afgelopen twee jaar leverde Yvonne uit haar volkstuin al bessen en tomatenplantjes aan Gedeelde Weelde. Het volkstuinieren is in de loop der jaren een uit de kluiten gelopen hobby geworden en levert bij gunstige omstandigheden veel oogst en nieuwe plantjes op. “Omdat we zoveel hadden, vonden we het erg leuk om de producten ook elders aan te bieden”, vertelt Yvonne. Peter en zij startten daarom met de verkoop van hun producten bij winkels als Gedeelde Weelde en voorheen ook bij Estafette, en op de biomarkt.

Tomatenplantjes van Yvonne en Peter voor de Gedeelde Weelde winkel

Tijdens corona hebben Yvonne en Peter hun tuin ambities met veel plezier uit de hand laten lopen en zijn begin 2021 gestart met de aanleg van een 2500 m2 grote fruitpluktuin, het Frambosarium. Deze tuin biedt ruimte voor nog meer variëteiten van klein- en iets groter fruit.

“Voor een deel hebben we de bessen en framboosachtigen geplant die afgelopen jaar bij Gedeelde Weelde al te koop waren. Daarnaast komen er nieuwe soorten en variëteiten eetbare struiken en bomen waarmee we experimenten op deze plek en in dit klimaat.”

Inmiddels zijn ongeveer 100 soorten toegevoegd aan de collectie. “Wie weet wat daar van op den duur uitgroeit en dan weer geplukt en gedeeld kan gaan worden. Dit zal echter nog wel 1 à 2 jaar duren.” Daarnaast staan er in het Frambosarium nog heel veel (biologische) kerstbomen, die zullen vanaf eind november worden verkocht op de zaterdagen voor Kerst (meer info hierover volgt nog).

Hoogwater

Deze zomer was het de bedoeling om nog even uit de oude volkstuin aan Gedeelde Weelde te leveren. Alleen, door de enorme hoeveelheden regen deze zomer is de kwaliteit van de bessen snel achteruit gegaan, vertelt Yvonne. “Door het hoog water in de Maas heeft onze volkstuin ook onder water gestaan, de bessen waren letterlijk weggespoeld.” Ook de tomatenplanten waren aangetast door aardappelziekte, wat eveneens te wijten is aan het vocht. Alleen de kiwibessen hebben het natte seizoen overleefd en zijn ook bij Gedeelde Weelde te koop.

Besjesmix van Yvonne en Peter zoals die er volgende zomer hopelijk weer in de winkel ligt

“Vorig jaar was juist heel droog en dan heb je weer dat alles door de droogte niet kan groeien. Dit jaar is het juist andersom, het was veel te nat. Gelukkig ligt het Frambosarium een stuk hoger dan onze volkstuin, waardoor we in ieder geval geen last meer zullen hebben van hoog water,” aldus Yvonne.

Wij wachten met smacht naar de nieuwe leveringen de komende jaren van Yvonne en Peter.Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws