Hoe betalen we Biobasics?

Hoe betalen we Biobasics?

In de aankondiging van de BioBasics kun je lezen hoe Gedeelde Weelde de schappelijke prijzen van de BioBasics financiert. Maar hoe ziet dat er eigenlijk uit? Wij geven je een kijkje achter de schermen.

Om Gedeelde Weelde financieel gezond te houden en alle kosten te kunnen dekken, streven wij naar een procentuele marge van gemiddeld 32%. Dat is de bruto winst in procenten van de omzet, exclusief BTW. Met onze BioBasics is deze marge vaak niet vanzelfsprekend. We bekijken drie voorbeelden:

Campo passata fles 700 gram

Met een inkoopprijs van € 1,71 en zonder prijsafspraken, moet deze Italiaanse tomatensaus verkocht worden voor € 2,75 om de beoogde marge te behalen. Mét prijsafspraken en korting die we ontvangen bij het groot inkopen van dit product, kunnen wij de passata verkopen voor € 1,95 en een normale marge van 31,5% realiseren. Dit vinden wij nu echt een BioBasic.

Campo passata

Zuiver Zuivel volle yoghurt pak 1 liter

Volle yoghurt verkopen wij als BioBasic graag voor € 1,95. Met een inkoopprijs van € 1,66 en zonder prijsafspraken, zou onze winkelmarge voor dit product dan uitkomen op 7%. Wij waarderen bio-dynamische zuivel, dus op het gebied van zuivel staan we als Gedeelde Weelde voor een dilemma. In dit geval kiezen we ervoor om de Zuiver Zuivel producten met volle overtuiging te blijven verkopen en extra aandacht te gaan besteden aan het meenemen van onze leden en klanten in het verschil tussen biologisch en bio-dynamisch. Op deze manier kunnen zij bewuste en geïnformeerde aankopen doen en kiezen wat bij hen, en ook binnen hun mogelijkheden past. Dit product verkopen wij voor de adviesprijs van € 2,35 (juli 2023) en kenmerken wij niet als een BioBasic.

Weerribben volle yoghurt 1 liter

Hoewel wij tot nu toe zoveel mogelijk gekozen hebben voor de literpakken en -flessen bio-dynamische zuivel van Zuiver Zuivel, hebben wij al eerder soms gekozen voor kwalitatief prima biologische zuivel van Weerribben. Bio-dynamische zuivel (Demeter zuivel), heeft een geheel eigen set kernwaarden bovenop het reguliere biologische keurmerk; op het gebied van dierenwelzijn gaan bio-dynamische boeren verder dan biologische boeren. Lees hierover meer op de website van stichting Demeter.

Wij zijn en blijven grote voorstanders van Demeter-kwaliteit. Maar wij zijn ook gedreven door het behouden en uitbreiden van onze groep leden en klanten die kiest voor biologisch. Op deze manier zien wij meer mogelijkheden om samen te werken aan een steeds duurzamere landbouw. Daarom kiezen wij ervoor om literpakken Weerribben volle yoghurt (evenals volle en halfvolle melk) als BioBasics in ons assortiment op te nemen, naast de Demeter-lijn van Zuiver Zuivel. De biologische volle yoghurt van Weerribben kunnen wij op deze manier aan onze klanten aanbieden voor € 1,95 per liter, met een marge voor Gedeelde Weelde van 13,5%.

Assortimentskeuze

Bovenstaande voorbeelden laten zien dat we op verschillende manieren omgaan met het financieren van de BioBasics. Soms maken we prijsafspraken en kopen we groot in, andere keren kiezen we voor een ander merk en halen we toch de gewenste marge niet. Dit is dan een door ons bewust genomen beslissing. In bovenstaand voorbeeld van de volle yoghurt, zie je dat sommige keuzes kunnen schuren met de meest ideale uitgangspunten zoals we die nastreven binnen onze coöperatie.
Op deze wijze hebben we gewikt en gewogen over tweehonderd artikelen in onze winkel en zijn we tot een eerste assortiment BioBasics gekomen. Dit assortiment staat niet vast en vanaf het najaar willen wij hierover met onze leden in gesprek. Wordt vervolgd!Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws