Kunst te gast: Ferro-scapes van Rob van Acker

Kunst te gast: Ferro-scapes van Rob van Acker

In het Gedeelde Weelde café is vanaf 17 juli een groot werk van de Maastrichtse lasser, vormgever en kunstenaar Rob van Acker te zien.

Voor de tweede keer wordt Gedeelde Weelde een presentatie-plek voor het werk van een regionale kunstenaar. Na een expositie van Perry Schrijvers in het kader van het Maastricht Photo Festival 2019 zal deze zomer aan de grote muur in het Gedeelde Weelde café het werk ‘Dementia’ van Rob van Acker te bewonderen zijn. Het maakt onderdeel uit van zijn project ‘Ferro-scape’: landschappen van ijzer.

Rob van Acker over zijn werk: “Als mens op twee benen zien we de wereld om ons heen op ooghoogte. Dingen die dichtbij zijn, zien we goed. Dingen die verder weg zijn, zien we niet. Daardoor ontbreekt het overzicht.  Vanuit de straat waar je loopt kun je het mooie plein om de hoek nog niet zien liggen. Als je vanuit de lucht naar de aarde kijkt, zie je de wereld heel anders. Kleine dingen worden onbelangrijk. Grote lijnen worden zichtbaar. Die ervaring kun je hebben als je vanaf een bergtop het dal in kijkt of turend door het ovale vliegtuigraampje. Dat is gevoel dat ik probeer te bereiken met mijn ferro-scapes; landschappen van ijzer. Een uitsnede van het aardoppervlak zoals je het ziet vanaf grote hoogte. De landschappen zijn geabstraheerd, alleen de contouren zijn zichtbaar, het lijnenspel, het ritme, de afwisseling van de gebouwde omgeving, zonder vooropgezet plan, maar een vorm die door de tijd is ontstaan. En als het goed is, dwaalt het oog eroverheen, om iedere keer weer iets nieuws te ontdekken, zonder werkelijk grip op het geheel te krijgen. Bij het maken, beperk ik mij tot het gebruik van ijzer; het meest voorkomende element op de planeet aarde.’

‘Dementia’ is vanaf zaterdag 17 juli te zien, de dag waarop Gedeelde Weelde met Proef de zomer! de zomer inluidt. Rob zal op deze dag persoonlijk in de winkel aanwezig zijn en ook een tweede werk uit de serie laten zien.

Meer info over het werk van Rob van Acker is te vinden op zijn website robvanacker.comSchrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws