“Ik was erg gecharmeerd van het gehele concept en de manier van werken”

“Ik was erg gecharmeerd van het gehele concept en de manier van werken”

Matthias is er vanaf het einde van de zomer van het ‘openingsjaar’ van Gedeelde Weelde bij. Eerst als meewerkend lid naast zijn reguliere baan, daarna als ondernemerslid. Wat trok Matthias zo aan in Gedeelde Weelde? Claire zat samen met Matthias. Ze spraken over zijn achtergrond en de aantrekkingskracht van Gedeelde Weelde.

“Oorspronkelijk kom ik uit Oost-Duitsland, waar ik opgroeide in de buurt van Leipzig. Maar voor mijn studie ICT Software Engineering verhuisde ik naar Keulen”, vertelt Matthias. Ook na zijn studie is hij blijven werken in Keulen, in de ICT. Hij leerde in die periode de moeder van zijn eerste kinderen kennen en verhuisde daarom naar Maastricht. Hij bleef een aantal dagen op en neer rijden naar Keulen, maar werkte ook deels vanuit huis.

Omdat hij deels vanuit huis werkte zocht hij regelmatig naar een leuk café waar hij rustig kon werken. Hij zat vroeger altijd bij de Brandweerkantine en daarna ook vaker bij Koffie van Joost & Maartje, maar beide plekken werden op een gegeven moment veel te druk. Matthias vertelt: “Ik was dus weer op zoek naar een nieuw café, en ik hoorde van een vriend dat er ‘iets nieuws’ open zou gaan.” En zo kwam hij bij Gedeelde Weelde terecht en kon hij daar lekker rustig zijn werk doen in het café. Hij raakte meteen gecharmeerd van het gehele concept en door de manier van werken. Maar hij zag ook dat bepaalde processen nog konden verbeteren. Daarom meldde hij zich aan als vrijwilliger. “Ik heb meteen mijn ideeën gedeeld, over onder andere de zichtbaarheid, het parkeervergoedingssysteem, etc. Toevallig kwam er toen net een parttime functie vrij als ondernemerslid, en toen heb ik eigenlijk meteen aangegeven dat ik interesse had.” Hij heeft eerst nog zijn vrijwilligerswerk afgemaakt en toen is hij op 1 januari 2020 als ondernemerslid begonnen.

Maar wat trok hem nou zo aan tot Gedeelde Weelde? “Het hele concept van een coöperatie met andere ondernemers en leden sprak mij aan, de biologische producten, maar ook de coole industriële locatie met mooi design.” Hij had eerst het ondernemersplan gelezen en vond het erg kloppen qua sfeer, maar ook hoe de omgang is met mens en natuur. “Ik was nieuwsgierig hoe zich dat in de praktijk zou uiten. Ik was zelf namelijk ook al drie jaar bezig met het verbouwen van een hoeve in een zelfvoorzienende boerderij, en had me dus al veel verdiept in een zelfvoorzienend systeem. Dus het concept van Gedeelde Weelde paste daar helemaal bij. En daarnaast wilde ik graag iets anders naast mijn baan in de ICT doen, om dit een beetje te balanceren.”

Overigens is Matthias nog steeds bezig met het verbouwen van zijn hoeve in Riemst, waarbij hij eigenlijk een soort permacultuur wil implementeren. Hij doet vrijwel alles zelf, samen met zijn huidige vriendin, dus er gaat veel tijd in zitten. Vooral omdat ze allebei daarnaast nog banen hebben, kinderen (totaal 6), plus samen nog één jong kindje van 5 jaar. “Voor de hoeve hebben we ook nog andere plannen. We liggen namelijk aan een fietsroute en willen een fietscafeetje maken, en misschien nog een yoga studio”, zegt Matthias.

Op de vraag wat zijn favoriete product is zegt Matthias: de shots van Voelkel! Dit is een biologisch-dynamisch sapje, waarvan je 6 shotjes uit een flesje krijgt. Het is een soort gember-kurkuma shot, en je krijgt in één keer een hele dosis vitamines en mineralen binnen! Zie Matthias op de foto met zijn favoriete product. Je kunt dit vinden op de dranken/sappen afdeling.Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws