Nieuws van de wijnafdeling

Nieuws van de wijnafdeling

Achter de schermen zijn wij Ad, Aimée, Luuk en Pim (de leden van de wijngroep) regelmatig in de weer met het assortiment, de presentatie en de communicatie rondom onze fijne wijnafdeling. We werken met veel plezier en enthousiasme aan mooie en ‘eerlijke’ wijnen voor ieders smaak en budget uit Europa. Want waarom zullen we wijnen van verder weg halen als er in Europa al zoveel heerlijke wijnen zijn?

Prijsverhogingen

Aan het begin van dit jaar worden we geconfronteerd met forse prijsverhogingen voor verschillende van onze wijnen. Graag leggen we uit waar deze vandaan komen. Deze verhogingen hebben te maken met hogere kosten voor energie, verpakkingsmateriaal (o.a. glas, papier en karton) en transport. Eén van onze wijnimporteurs liet ons het volgende weten: ‘logistiek is 8% duurder en er komt momenteel ook nog 18% dieseltoeslag bij’.

Bij de Franse wijnen spelen nog enkele andere factoren. In verschillende wijngebieden (denk aan de Bourgogne) was de oogst van 2021 dramatisch slecht. De uitzonderlijke voorjaarsvorst van begin april in Frankrijk zorgt nu voor een historisch laag aanbod vanuit verschillende Franse regio’s. Hoewel deze wijnen nu nog niet allemaal bij ons in het rek staan, verhogen sommige importeurs met ingang van dit jaar al wél hun inkoopprijzen. Daarnaast is de export van Franse wijn naar Amerika in het afgelopen jaar tot recordhoogte gestegen. Dat is volgens brancheorganisaties te danken aan het vervallen van Amerikaanse importtarieven op Franse drank en het economisch herstel. Omdat de wijn maar één keer verkocht kan worden, lopen de prijzen in Europa op.

Voor de wijnliefhebbers van Gedeelde Weelde betekent dit dat we er niet aan ontkomen dat prijzen stijgen. We werken met kleine marges en zijn genoodzaakt de verhogingen door te rekenen. Bij een enkele wijn kiezen we ervoor om op zoek te gaan naar een alternatief. De prijsstijgingen verschillen per importeur, producent en wijn en kunnen dus beperktere of forsere gevolgen voor de prijs van jouw favoriete wijn hebben. Maar het goede nieuws is dat onze wijnen onveranderd lekker blijven 😉

Mocht je favoriete wijn uit het schap verdwijnen dan kunnen we deze meestal nog voor jou per doosje bestellen. Verder willen we jullie erop wijzen dat als je een doosje wijn bij Gedeelde Weelde besteld (dit zijn meestal 6 en soms 12 flessen) je daarop 10% korting ontvangt. En doe je mee met de Connection Coin dan ontvang je nóg eens 10% korting. Als je een mail stuurt naar wijn@gedeeldeweelde.nl dan laten we je weten wanneer het doosje achter de kassa voor je klaar staat.

Wijntip!

We zijn als wijninkopers van Gedeelde Weelde erg enthousiast over de Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu (2019) van Domaines des Pasquiers en attenderen jullie graag op deze nieuwe fijne aanwinst in ons assortiment.

Domaine des Pasquiers wordt geleid door de broers Jean-Claude en Philippe Lambert en hun kinderen Matthieu en Perrine. Zij zijn de derde en vierde generatie wijnboeren die het domein leiden. Sinds 1935 maakt de familie hier op 87 hectares prachtige wijnen op een duurzame en ambachtelijke manier met gebruikmaking van moderne technieken. Alle wijnen zijn biologisch, er worden geen herbiciden en pesticiden in de wijngaard gebruikt. De familie Lambert streeft naar een optimale smaak in hun wijnen waarin de kenmerken van de druivensoort en het specifieke terroir optimaal tot uitdrukking komen.

 

De wijngaarden met wijnstokken van gemiddeld 30 jaar oud voor deze wijn liggen op hellingen die naar het zuiden gericht zijn. De beperkte opbrengst van maximaal 35hl per hectare van kalk- en leemgronden met grote keien geeft veel smaak aan deze wijn. Deze fijne wijn met 60% Grenache, 30% Syrah en 10% Mourvèdre is dieprood van kleur, heeft een mooie volle geur van rijpe kersen en pruimen en een volle en lange afdronk. De wijn heeft wat kruidigheid en is mooi in balans. De wijn is nu op dronk maar kan enkele jaren worden bewaard. Serveer deze wijn op een temperatuur van 16 tot 18 graden °C.

 

Per fles € 12,45

Per fles met 10% dooskorting € 11,21

Per fles met 10% dooskorting en 10% Connection Coin korting € 10,08

Santé!

Ad, Aimée, Luuk & PimSchrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws