Omheind door de zee

Omheind door de zee

door Irene Berger

Op de oostelijke punt van Terschelling, in het dorpje Oosterend, bevindt zich biologische schapenboerderij De Zeekraal, het familiebedrijf van Gerben en Jolanda Bakker en hun zoons Laurens en Martijn. In een prachtige natuurlijke omgeving, omringd door de duinen en de Noordzee, natuurreservaat de Boschplaat, en de Waddenzee.

Met weidse uitzichten en zonsondergangen om van te smullen. Een paradijs voor vogels, zeehonden, vissen, planten en natuurliefhebbers. En natuurlijk voor de melkschapen van De Zeekraal. Die grazen bijna het hele jaar door op de kruidenrijke en licht zilte graslanden die al drie generaties in de familie zijn. En dat resulteert in melk met een unieke smaak. 

Historie

Toen Gerben en Jolanda Bakker in 2002 het boerenbedrijf overnamen van Gerbens vader, kwamen er melkschapen in plaats van koeien. De jongveestal werd verbouwd tot schapenstal met melkput, en de omschakeling naar biologische bedrijfsvoering werd opgestart. Bij een nieuw begin hoort een nieuwe naam, en zo ontstond ‘De Zeekraal’: vernoemd naar het zoutwaterplantje dat overal in de omgeving van de boerderij groeit én naar de zee, die als een kraal – een omheining – om de boerderij heen ligt. 

De keuze voor biologische productie vonden ze een logische: ze gingen zelf de melk van hun eigen schapen verwerken én het bedrijf ligt te midden van de natuur – wat is dan passender dan zo natuurlijk mogelijk te werken? De focus ligt bij De Zeekraal op agrarisch natuurbeheer. Dat betekent onder meer het steeds verder ontwikkelen van kruidenrijk grasland, het stimuleren van biodiversiteit, en later maaien om rekening te houden met nesten van weidevogels. 

In 2004 begonnen Gerben en Jolanda met het melken van 100 schapen. Gerben deed het melken, Jolanda maakte er vervolgens kaas van. Ze had een korte cursus gevolgd, en werkte in het begin nog met het boek erbij. Na het eerste jaar van stoeien en uitproberen kreeg ze meer kennis van het proces van kaasmaken en leerde ze hoe ze de kazen kon verbeteren. Ook de afzet moest nog op gang komen. 

2022

Nu, 18 jaar later, maakt Jolanda samen met 2 tot 5 parttime medewerkers een keur aan heerlijke kazen, en daarnaast ook kwark en diverse smaken heerlijk ijs van de schapenmelk. Een derde van de kaasverkoop loopt via de boerderijwinkel op het erf, en twee derde van de kaas gaat naar kaas- en delicatessenwinkels door heel Nederland, plus een klein deel naar het buitenland. Er worden nu 200 schapen gemolken, die tussen maart en november elke dag zo’n 1,5 liter melk geven. Op jaarbasis wordt bij De Zeekraal ongeveer 60.000 liter schapenmelk verwerkt. Ook wordt koemelk van andere biologische boeren op het eiland verwerkt in twee kazen: in de Zilte Duinen (1/3 koemelk, 2/3 schapenmelk) en in de Grijze Duinen (100% koemelk). Nu ook zonen Laurens en Martijn meewerken op de boerderij, lijkt de opvolging door de vierde generatie verzekerd.

Naast zuivelproducten verkoopt De Zeekraal ook eigen lamsvlees, handcrème met schapenmelk erin, en 100% zuivere lanoline. In de boerderijwinkel is ook een grote afdeling met allerhande wolproducten, waaronder bollen wol van de eigen schapen. 

Juni: actie De Zeekraal

Bij Gedeelde Weelde verkopen we sinds 3 jaar een selectie schapenkazen van De Zeekraal. Jong, jong belegen, belegen, oud, met zeekraal, en sinds kort ook de Zilte Duinen hebben in onze kaasvitrine gelegen. Om onze samenwerking met dit mooie bedrijf in het zonnetje te zetten, organiseren we in de maand juni een thema-actie rond Schapenboerderij De Zeekraal. Met een nóg breder assortiment kazen, met handcrème en lanoline, en met bollen wol voor de handwerkliefhebbers. Kom De Zeekraal beleven bij Gedeelde Weelde! 

Zie voor meer informatie: www.dezeekraal.nlSchrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws