Ontmoet de producent: Boerderie Bewust

Ontmoet de producent: Boerderie Bewust

Vanaf deze week kun je vlees van Boerderie Bewust uit Schimmert in de Gedeelde Weelde winkel verkrijgen. We spraken met veehouder Jim Leers over zijn bedrijf en de keuze voor Aberdeen Angusrunderen.

Boerderie Bewust is opgericht door Jim Leers en ontstaan door zijn passie voor het houden van speciale runderen, te weten Aberdeen Angusrunderen. Het ‘bewuste’ van zijn bedrijf begint al bij de bewuste keuze voor dit runderras.

De runderen van Boerderie Bewust genieten een natuurlijke levenswijze in een ruime en rustige omgeving. Ze grazen op Zuid-Limburgse gronden, welke rijk zijn aan diverse gras-, kruiden-, en bloemensoorten die uitermate geschikt zijn voor het Angus-rund. Deze gronden worden door Boerderie Bewust op een biologische wijze onderhouden. Ongewenste kruiden worden handmatig bestreden (zonder schadelijke stoffen voor het milieu) en er vindt uitsluitend natuurlijke bemesting plaats. In de lente en zomer wordt er rekening gehouden met het feit dat ze in deze periode ook voorraad voer voor de winter dienen te maken. Daarvoor maaien ze biologische weides. Vervolgens persen ze het gemaaide voer in pakken en slaan ze het op voor de wintermaanden, zodat er ook in de winter genoeg lekker biologisch voer is voor de runderen.

Het bedrijf wordt gerund door Jim zelf en zijn vriendin Daisy. “Mijn passie voor het houden van vee is me al met de paplepel ingegoten”, vertelt Jim. Zijn ouders hadden namelijk een traditionele varkenshouderij. Hij vroeg dan ook geen fiets voor zijn communie, maar een koe. Hij zag hoe het er op de traditionele manier aan toe ging en wilde dit anders doen. Hij wilde ervoor zorgen dat de dieren een kwalitatief goed en plezierig leven hadden.

Een kleine tien jaar terug is hij professioneel rund gaan houden, waarbij hij al geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikte, maar drie jaar terug heeft hij zijn bedrijf volledig biologisch laten certificeren.

Daarnaast zijn de runderen ook nog eens grasgevoerd. Onderzoek toont aan dat het voeren van uitsluitend kruiden- en bloemenrijke grassoorten niet alleen beter is voor het rund, het is ook beter voor de mens die het rundvlees eet. Zo bevat grasgevoerd vlees meer omega-3 en minder omega-6. Grasgevoerde runderen hebben doorgaans meer beweging en groeien langzamer dan graangevoerde runderen. Het op deze bewuste wijze omgaan met de verzorging van de runderen uit zich ook in de kwaliteit en de pure smaak van ons Angus-vlees.Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws