‘Ook ijs moet voedzaam zijn’

‘Ook ijs moet voedzaam zijn’

Haal de zomer nog even in huis met de ijsjes van Maud Bergs van Nicecream uit Roermond. Toen zij vier jaar gelden ontdekte dat er nauwelijks vegan ijs te verkrijgen was, maakte zij er haar eigen professie van. 

“Zeven jaar geleden begon ik met een eigen cateringbedrijfje,” vertelt Maud Bergs (29). “Omdat er nauwelijks vegan ijs verkrijgbaar was, maakte ik dat weleens zelf. Het sloeg goed aan bij mijn klanten en daarom ben ik vier jaar geleden professioneel met ijsproductie begonnen. Die loopt zo goed dat ik nu maar heel zelden tijd voor catering heb.”

Een speciale opleiding volgde Maud hiervoor niet. “Ik heb me alles zelf bijgebracht. De traditionele ijsbereiding is gebaseerd op melkijs en werkt dus met heel andere ingrediënten. Aan zo’n opleiding zou ik waarschijnlijk niet zo veel gehad hebben. Ook de machines zijn niet geschikt voor vegan ijs. Ik heb mijn ijsmachine speciaal laten bouwen.”

Meestal zien we ijs als iets ongezonds of iets waarmee we culinair ‘zondigen’. Maud omarmt een andere visie. “Mijn uitgangspunt is dat het product dat ik maak voedzaam moet zijn, ook als het ijs is. Tegelijkertijd moet dit geen afbreuk doen aan de smaak want als je een ijsje eet, heb je een bepaalde verwachting, het moet wel echt een traktatie zijn. Aan die verwachting moet ik ook tegenmoet komen.”

Wat voedzaam is, daar heeft Maud een goede kijk op door haar opleiding in natuurgeneeskunde. Zij kiest ervoor om geen suiker te gebruiken. Hoofdzoetmiddel is cichoreiwortelvezel, legt ze uit. Deze vezel is een prima voedingsbodem voor de goede darmbacteriën en ondersteunt dus een goede darmflora. Voor de cichorei bestaat echter nog geen biologische certificering, Nicecream heeft daarom ook geen biologisch zegel. “Ik probeer wel zo veel mogelijk met biologische producten te werken en dat vermeld ik ook duidelijk op de verpakking”, vertelt Maud. Als verpakking kiest zij voor bakjes van kraft en PLA. 

Om te bepalen of een nieuwe creatie ook echt een traktatie is, schakelt Maud haar proefteam in. “Zes mensen uit heel verschillende hoeken. En mijn vriend moet ook altijd proeven.” In het assortiment zijn inmiddels zeven smaken te vinden, met als nieuwste creatie een bosvruchten sorbetijs. “Dat doet het altijd goed bij kinderen.” Banaan en kokos zijn meestal de basis van het ijs en niet alle soorten zijn hiermee evengoed te maken. “Veel is mogelijk, maar niet alles overtuigt mij. De smaak die mensen tegenwoordig bij een vanille- of pistache-ijs verwachten, die kan ik vanuit mijn werkwijze met natuurlijke producten niet waarmaken. Waarvan wij denken dat het vanille is, is vaak vanilline, een kunstmatige smaakstof waarmee ik dus niet werk. Daar doe ik geen concessies.” 

Wat zijn Mauds dromen en plannen voor de toekomst? “Op de korte termijn: een goede nazomer! Het weer heeft gewoon een voelbaar effect op de verkoop. En op de langere termijn… eventueel een andere locatie. Ik produceer nu vanuit huis, maar ik loop qua uren én qua ruimte tegen de limiet aan. De volgende stap is meer ruimte. En voor het volgende ijsseizoen hoop ik ook nog meer verkooppunten te vinden.”

Nicecream is op vier plekken te koop, met Gedeelde Weelde als enige winkel op dit moment. Sla voor de nazomer gerust nog wat in; daarmee ondersteun je niet alleen een jonge onderneemster, maar ook je eigen darmflora ;).

Voor meer info over Nicecream zie ook maudsveganfood.nl/nicecreamSchrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws