Salamita: Proef de zon!

Salamita: Proef de zon!

In 1972 richtten de vier Siciliaanse broers Domenico, Eugenio, Francesco en Nunciato een kleine boerencoöperatie op en vernoemden deze naar hun familie. Inmiddels zijn er ruim 100 boeren bij Salamita aangesloten en worden hun producten tot ver buiten het Italiaanse eiland geroemd om hun onovertroffen smaak. Als Gedeelde Weelde werken we graag samen met coöperaties met dezelfde idealen, waaronder Salamita.

Coöperatie Salamita bevindt zich in Barcelonna Pozzo di Gotto, op het zonverwarmde Sicilië. Uit de boomgaarden en van de landerijen van de aangesloten boeren komen verschillende citrusvruchten, zoals zoete bloedsinaasappelen, mandarijnen en friszure citroenen. Maar ook noten, vijgen, kumquats en niet te vergeten de populaire muskaatdruiven. Andere bekende Salamita producten zijn hun verschillende pasta’s, olijfolie, bloedsinaasappelsap en sinaasappelbloesemhoning.

Vulkanische kracht

Door het zeer warme klimaat is het op Sicilië niet altijd eenvoudig om fruit en groenten te telen. De grond is droog en kaal, mede doordat de grond op Sicilië erodeert. De boeren van Salamita telen voornamelijk biodynamisch en deels ook biologisch en dat heeft in de loop der jaren zijn vruchten afgeworpen. Ze bemesten de grond met koeien- en schapenmest van andere biologische boeren in de buurt, gemengd met mest van eigen schapen en kippen. Onder de bomen laten ze planten als klaver, gras en distel groeien, die zorgen dat de grond gevoed wordt en van de koele schaduw kan genieten. Door hun manier van werken weten de Salamita boeren het beste te halen uit de vulkanische grond rond de Etna, die rijk aan mineralen en erg vruchtbaar is. Dat geeft hun producten extra kwaliteit.

Samen sterk

De boeren verbonden met Salamita leveren hun oogst aan de coöperatie. Die regelt dat de producten gesorteerd of verwerkt worden en vervolgens bij de afnemers door heel Europa terechtkomen. Het sorteren en een deel van de verwerking verzorgt Salamita zelf en een deel wordt uitbesteed aan andere producenten op het eiland. Zo vervaardigt een van de oudste pastafabrikanten van Sicilië op ambachtelijke wijze verschillende pasta’s van het graan van de lokale Salamita boeren. Ook heeft de coöperatie, dankzij haar voortdurende inzet, ervoor gezorgd dat over het gehele Siciliaanse eiland tientallen andere boeren zijn overgestapt op de biodynamische en biologische teelt: zonder synthetische chemicaliën, kunstmest en pesticiden.

Over de pasta en de olijfolie

De pasta’s van Salamita worden in één van de oudste pastafabrieken in Siracusa bereid uit harde tarwe (durum) van biodynamische teelt. Kies uit Farfalle, Fusilli, Penne, Spaghetti of Tagliatelle. Kook de pasta ‘al dente’ en serveer met een saus die bij de pastasoort past. De pasta’s van Salamita behoren tot de beste vanwege het gebruik van de Siciliaanse biodynamische durumtarwe met een hoog gehalte aan glutenvormende eiwitten en de wijze waarop ze worden geproduceerd en gedroogd. Als meel en water tot een deeg worden gekneed, gaan de eiwitten verbindingen aan. Deze geven deze pasta’s de bijzondere elastische textuur en hun heerlijke ‘bite’.

De extra vergine olijfolie van Salamita is koudgeperst uit de beste biodynamische olijven van Sicilië. De olijven worden met veel zorg en aandacht verbouwd door boeren in Floridia, een plaats in het zuidoosten van het eiland. Doordat de olie wordt verwerkt bij een temperatuur van maximaal 27°C, blijft de smaak onaangetast. Gebruik deze olijfolie voor bijvoorbeeld het afmaken van warme groenten, pasta- en andere mediterrane gerechten en mooie dressings voor salades.

Maak de komende weken bij Gedeelde Weelde kennis met de pasta’s en olijfolie van Salamita voor fijne introductieprijzen:

Farfalle, Fusilli, Penne, Spaghetti of Tagliatelle pak à 500 gram
Ter introductie van € 2,95 voor € 2,45

Olijfolie fles à 500 ml
Ter introductie van € 14,95 voor € 12,95

We betrekken de producten van Salamita via Coöperatie Odin. De informatie en een deel van deze tekst is ontleend aan Odin.nlSchrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws