12 dec Tip voor de feestdagen: een veganistische borrelplank
Een veganistische borrelplank kan een leuke en creatieve manier zijn om je gasten te verrassen. Krijg je eters en eet iemand veganistisch? Heeft een van je gasten een allergie of wil je zelf graag meer plantaardig eten? Wij helpen je om iets lekkers te maken. Een veganistische borrelplank biedt een scala aan smaken en texturen die zowel aantrekkelijk als voedzaam zijn. Wat eten veganisten Valerie en Marloe tijdens de feestdagen bij de borrel?
Veganistische Kazen
Veganistische kazen zijn steeds meer in opkomst en de smaak ervan wordt steeds beter. Er zijn steeds meer soorten op de markt, variërend van smeerbare tot harde kazen. Ook Gedeelde Weelde biedt ruime keus.
De Franse producent Jay & Joy biedt een breed assortiment aan vegan kazen, gebaseerd op voorouderlijke kaasmaaktechnieken, geleerd van meester-kaasmakers. De basis voor de kaasjes zijn onder andere amandelmelk, amandelen en cashewnoten. Alle kaasjes zijn naast vegan biologisch gecertificeerd, glutenvrij en sojavrij. In volgorde van smaaksterkte ligt op ons borrelplankje:
- Jil, geitenkaas, licht en kruidig
- Josephine, witschimmelkaas als brie of camembert, licht, fruitig en zacht.
- Jean Jacques, roodschimmelkaas, licht pittig.
- Jeanne, blauwschimmelkaas, romig en pittig.
Neem zeker een keer een kijkje op jay-joy.com. Hier vind je ook recepten voor het gebruik van deze kazen in diverse gerechten.
Daarnaast hebben wij in ons assortiment de vegan kaasjes van het merk Fervena. Deze Nederlandse producent maakt onder andere de gerijpte (aged) kaasjes in de smaken Herbs de Provence en Bulgarian herbs. Dit zijn halfzachte kaasjes, hartig en met een zuurtje in de smaak. We gebruikten de Duo Classic (een mild minder zout feta alternatief) als blokje op een gehalveerd cherrytomaatje met een blaadje basilicum. Alle producten van Fervena zijn gefermenteerd. Fermenteren geeft extra smaak, een verhoogde verteerbaarheid en actieve culturen om het microbioom te ondersteunen.
Als laatste gebruikten wij de Cashew fermentino spread bieslook van het Italiaanse merk Casa del Fermentino, dit smeerbare kaasjes is ook ideaal te gebruiken voor het vullen van een gehalveerde dadel of een cherrytomaatje.
Groenten en fruit
Vers fruit en groenten zijn niet alleen gezond, maar voegen ook kleur en frisheid toe aan je borrelplank. Wij vulden onze plank aan met:
- Witlofblaadjes met een lepeltje Linzen-Chili spread van Allos, gegarneerd met een olijfje.
- Fruit (bijvoorbeeld druiven) en dadels bieden een zoete tegenhanger aan de hartige smaken van de kazen.
- Verder kun je nog noten toevoegen en serveer je er toastjes of stukjes stokbrood bij.
De feestdagen kúnnen dus ook een plantaardig feestje worden. Voel je uitgenodigd om in de winkel nog meer tips en aanbevelingen te vragen.