12 dec Tip voor de feestdagen: een weelderige kaasplank
Vera toont ons haar ideale kaasplank voor de feestdagen. Wat legt zij hierop?
Het kaasplankje bestaat uit vijf kazen, die zich qua smaak van zacht naar sterk ontwikkelen. Ze kiest zachte en harde kazen van Geit, Koe en schapenmelk en adviseert deze in de genoemde volgorde te eten. Het plankje kan als borrelplank of als dessert geserveerd worden.
Aanvullend is gekozen voor noten, droogvruchten en Limburgse stroop, maar je kunt ook vers fruit erbij serveren om de smaken in balans te houden.
- Tomme de chèvre demi sec van Wolverlei – NL, gepasteuriseerde Geitenkaas, zacht, witschimmel
- Mekkertaler van Mekkerstee – NL, gepasteuriseerde Geitenmelk, licht zoetig van smaak, geitengatenkaas die aan emmentaler doet denken, door de gaten en de zoetige smaak.
- Achterhoekse Bergkaas belegen van Boerderij Ruimzicht – NL, rauwe, biodynamische koeienkaas met een natuurlijke korst, dierlijks stremsel. Geproduceerd op de manier hoe in de bergen kaas gemaakt word.
- Le Pavé de Stoumont van Fromagerie Vincent Counasse – BE, rauwe koenmelk met gewassen korst, waardoor een roodbacterie erop ontstaat. Typische smaak doet denken aan zachte Herve, met een lichte aangename bittere smaak van de oranje korst.
- Roquefort du Papillon – FR, blauwaderkaas, rauwe schapenmelk, geïnjecteerd met Penicillium Roqueforti en gerijpt in de grotten van Roquefort-sur-Soulzon. Smaakvol, fris en lekker pikant.