Veel goeds uit Aken

Veel goeds uit Aken

Vrijdag 20 januari brachten Luuk, Christiane en Dominique een bezoek aan de bakkerij Töllerei en het zuivelbedrijf Michaelshof in Aken. Het begin van nog meer (eu)regionale samenwerkingen.

De Töllerei is een familiebakkerij met een lange geschiedenis, haar basis werd gelegd in 1899 door de overgrootvader van de huidige bakker Heinrich Töller. Onze ontmoeting vindt plaats in de bakkerij zelf, een pand langs de Jülicher Straße in het noorden van Aken, schuin tegenover een fastfood-restaurant. Groter had het contrast niet kunnen zijn. Als we de ‘Backstube’ van de Töllerei binnenkomen, hartelijk welkom geheten door Heichrich Töller, halen twee jonge bakkers net versgebakken broden op een grote granieten plaat uit de oven, kloppen ze vervolgens voorzichtig af en luisteren eraan. Zouden de broden al klaar zijn? “Geef ze nog tien minuten extra” adviseert Heinrich Töller zijn medewerkers, met één oog bij zijn gasten, en met het andere altijd bij de broden. De grote oven stamt uit 1926, vertelt Töller. Eerst werd de oven op hout gestookt, tegenwoordig gebeurt dat met duurzaam geproduceerde pellets. De oven was enkele jaren achter een muur verstopt en werd gelukkig jaren later weer ontdekt. Wat een mooi gezicht en voorál… wat een lekkere geuren! De ingrediënten betrekt de bakkerij bij de Bohlsener Mühle, een Duits bedrijf dat met uitsluitend biologische producten werkt. Dit wordt door veel van zijn klanten zeer op prijs gesteld, vertelt de bakker ons.
Bent u benieuwd en zou u graag alvast ‘voor willen proeven’? Houd dan de volgende nieuwsbrief in de gaten, want we willen samen met u een bestelling doen! Voor meer informatie over de Töllerei, zie www.toellerei.de.

img_9078

img_9099
Tussen de bezoeken drinken we een kopje koffie met Felix Matterne van Bio-Supermarkt Vital in Aken. We zijn eerder bij hem geweest en worden nu als goede vrienden ontvangen. Felix opende in 1984 de eerste (!) biosupermarkt in de Euregio. Hij ziet de Gedeelde Weelde winkel graag komen in Maastricht en staat altijd klaar om even te sparren over producten (bijv. mooie Duitse wijnen) en werkwijzen. Klik hier www.biomarkt-vital.de voor meer informatie over Bio Vital.

Op naar de Michaelshof in het dorpje Orsbach in het noordoosten van Aken. Ook de Michaelshof is een familiebedrijf, een biologisch-dynamische boerderij met eigen kaasmakerij en zuivelproductie. U kent de Michaelshof wellicht van de Biologische Markt in Maastricht, hier staat het bedrijf elke donderdagmiddag met één van zijn kaaswagens.

img_9112

De Michaelshof vinden we in een prachtig winters landschap tussen bos en weilanden. Op vrijdag en zaterdag is de winkel op de boerderij open en biedt aan de klanten heerlijke kazen, melk, yoghurt en maquai. Dat laatste is in de regio Aken het woord voor ‘kwark’, vertelt Josien Zintzen van de Michaelshof ons. Alle melk wordt (afhankelijk van het seizoen) meestal twee keer per week verwerkt op het bedrijf zelf. Daarnaast koopt de Michaelshof nog verschillende soorten kazen in. Op hun website www.michaelshof.eu kunt u zien in welke plaatsen de Michaelshof zijn producten aanbiedt. Wellicht binnenkort ook in de Gedeelde Weelde winkel!

img_9103

Hoe verder?
Met Heinrich Töller en Josien Zintzen hebben we het tijdens ons beziek over tal van zaken gehad: de producten, de manier van produceren, de geschiedenis van hun bedrijven, de geschiedenis en vooral de plannen van Gedeelde Weelde, de mogelijkheid om ook met meer leden van Gedeelde Weelde het bedrijf een keer te bezoeken, en uiteindelijk ook gewoon heel praktisch over het hoe van onze samenwerking: hoe vaak per week, op welke dagen, voor (ongeveer) welke prijzen zouden de producten naar de winkel in Maastricht kunnen komen. Bij beide bedrijven is er wat ons betreft groen licht voor een mooie samenwerking!Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws