Wafels, Wensen, World café en The Seeds of Vandana Shiva

Wafels, Wensen, World café en The Seeds of Vandana Shiva

‘Het ruikt heerlijk in de winkel en de bakkers hebben de wafel-slag te pakken!’ appte ondernemerslid Irene in de loop van de ochtend enthousiast. Op zaterdag 24 februari vierden we dat Gedeelde Weelde precies vijf jaar open is. En wie jarig is, trakteert! De hele dag werden er heerlijke versgebakken wafels uitgedeeld. ‘Wel even zingen hoor!’ grapte bakster Marjan en zowaar viel het winkelend publiek haar bij. Het zorgde voor een gezellige en uitbundige sfeer in de winkel.

Naast de wafelbakkerij decoreerde de houten uitsnede van een boom de ingang van het café. Bezoekers schreven de mooiste gedachten en wensen aan de jarige, die als blaadjes in de Wensboom kwamen te hangen. Aan het eind van de dag was het letterlijk een loof-boom geworden: enkele teksten waren ronduit ontroerend om te lezen. Het geeft aan dat Gedeelde Weelde niet zomaar een winkel is. ‘En dat was ook precies de bedoeling.’ legt bestuurs- en ondernemerslid Luuk uit. ‘Gedeelde Weelde is opgericht volgens de uitgangspunten ‘Earth care, People care & Fair share’. Bij alles wat we in en voor de winkel doen, proberen we deze principes voor ogen te houden en uit te dragen. Ik denk dat mensen dat voelen als ze hier binnenkomen.’

Het waren precies deze uitgangspunten die centraal stonden tijdens de eerste activiteit in het kader van ‘KIEMKRACHT | Gedeelde Weelde winkel 5 jaar open’. Op 7 maart jl. verzorgde Hans Leistra een World café waar we met ongeveer 40 betrokkenen aan de hand van de principes en methoden van de Lerende Organisatie onze uitgangspunten ‘Earth care, People care en Fair share’ nog verder verkenden, verdiepten en daar een levendig beeld van creëerden. Lucie Herlaar Okkema oogstte de kleurrijke opbrengsten van de avond op een prachtig ‘visual harvesting’-doek. Het kunstwerk zal prominent worden opgehangen in de winkel.

De tweede activiteit vond plaats op 14 april. In samenwerking met Filmhuis Lumière en met co-screeners PuurvandeWall, Biomarkt Maastricht, CNME Maastricht en Coöperatie LOCOtuinen bekeken we in een nagenoeg uitverkochte grote zaal de film ‘The Seeds of Vandana Shiva’. Een indrukwekkende film over het leven van deze bijzondere Indiase wetenschapper en activiste. Met vooraf natuurlijk lekkere biologische koffie en croissantjes en ook na de film heerlijke versnaperingen, verzorgd door onze partners. Ontroerd, een beetje bedremmeld maar geïnspireerd verlieten we de bioscoop, onder de indruk van wat een eenling voor elkaar kan krijgen in de bewustwording van en de strijd tegen de grote, slopende voedsel monopolisten van deze wereld. Lianne trok tijdens het nagesprek een mooie conclusie: ‘Wat fijn dat Gedeelde Weelde bestaat. Zo kunnen we allemaal een klein beetje meehelpen de wereld eerlijker en de aarde gezonder te maken’.

Mocht je de vorige activiteiten gemist hebben, niet getreurd. Er gaat nog veel weelderigs gebeuren dit jaar! In dit lustrumjaar gaan we met een tiental bijzondere activiteiten – waaronder workshops, gesprekken, ontmoetingen, lezingen, films en uitjes – aandacht schenken aan onze uitgangspunten. Zodat we met alle inspiratie weer nieuwe zaadjes voor de toekomst kunnen planten. En die gaan we natuurlijk delen.

Cheers!

Film gemist? Je kunt hem hier online huren>>Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws