Werkbezoek Luik

Werkbezoek Luik

Afgelopen weekend trokken de (aspirant)ondernemingsleden naar Luik voor een werkbezoek. De ruwe Belgische diamant aan de Maas blijkt een interessante hub te zijn voor alles wat ecologisch ondernemen aangaat. Op het programma stond een bezoek aan drie biologische winkels, met elk een geheel eigen uitstraling en aanpak.

Zo bezochten we Al’Binète, dat in 1992 is opgericht als coöperatief en nu 4 winkels heeft in de provincie. Het meest inspirerend was de atypische manier waarop de groenten en fruit in de versafdeling werden tentoongesteld in deze mooie en sfeervolle locatie.

‘Les Petits Producteurs’ was onze volgende stop. Deze 250-leden tellende winkel zet haar coöperatieve idealen met verve om in de praktijk: ze investeren hun opbrengsten niet enkel in de zaak, maar ook in hun producenten. Vergeleken met ‘Al’Binète’ had ‘Les Petits Producteurs’ een meer ‘Berlijn-achtige’, industriële uitstraling, met een zo basic mogelijke afwerking in ruwe materialen. Het aanbod is minimalistisch, maar wel eerlijk, betaalbaar en bijna volledig lokaal en biologisch. Misschien daarom dat het concept zo aanslaat: het was over de koppen lopen die bewuste zondagochtend. Het verbaast ons dan ook niet dat ze op minder dan een jaar een tweede locatie hebben geopend.


Onze derde winkel op het programma, ‘Entre-Pôte’ was verpakkingsvrij: je brengt ofwel je eigen verpakkingen mee of koopt ter plekke hervulbare materialen om voeding –of levensmiddelen in te kopen. Het prachtige pand was zo strak en smaakvol ingericht dat je je haast niet in een voedingswinkel waande. Een aparte ervaring.

Natuurlijk mocht lunch niet ontbreken: dat deden we bij het gezellige veganistische eetcafé ‘Le Petit Pressoir’ én met een lekkere Luikse wafel als toetje bij bakkerije ‘Une Gaufrette Saperlipopette’. Onmisbaar bij een bezoek aan la Cité ardente!Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws