Ze zijn er weer: olijven en olijfolie van Greenland

Ze zijn er weer: olijven en olijfolie van Greenland

Vorig jaar introduceerden we het boeiende Griekse initiatief Greenland en hun mooie producten bij ons in de winkel. Ze vielen goed in de smaak en we zijn dan ook blij met een nieuwe lading Greenland olijven en olijfolie die deze week in de winkel arriveerde. Precies op tijd om hiermee je keukenkast te pimpen voor een lange lente- en zomerperiode met salades, couscous, gegrilde groente en co.

 

Greenland is een initiatief in Messina, circa 130 kilometer ten zuidwesten van Athene. Het werd opgericht door enkele jonge Grieken die vanwege de economische crisis vanuit de stad terug naar het platteland zijn gegaan. Hier zijn ze met elkaar een coöperatie begonnen voor de teelt, verwerking en afzet van olijven. Omroep Human heeft in 2018 de sfeervolle, informatieve docu Terug naar af over Greenland gemaakt. 

De hoeveelheid olijven die Greenland verwerkt neemt jaarlijks toe doordat er steeds meer vruchtdragende bromen bijgroeien en doordat zich ondersteunende boeren (support members) aansluiten. In 2019 produceerde de groep bijvoorbeeld 10 ton olijfolie en 9 ton olijven en kocht ook nog eens 15 ton van andere boeren uit het dorp.

Greenland werkt met de support members “als een team”, schreef het initiatief eind 2020 in een update. “We bespreken met hen alle stappen die we doen. Belangrijk voor ons allemaal is om de biologische certificering voor elkaar te krijgen.” Ze produceren allemaal op dezelfde manier, maar sommige boeren hebben hun aanvraag voor de bio-certificering later ingediend dan andere. Greenland vindt samenwerken vanuit solidariteit belangrijk en kiest daarom “uit principe” ervoor om geen van de aangesloten boeren tussentijds uit te sluiten en liever te wachten met het eco-label tot alle leden de certificering hebben.

Rectificatie: In onze nieuwsbrief van 21 april stond dat de Greenland producten biologisch gecertificeerd zijn. Dit is niet juist, Greenland is dus in omschakeling naar biologisch en verwacht in 2022 gecertificeerd te zijn. 

Over de olie

Gedeelde Weelde heeft de Greenland olie via een solidariteitscampagne van Eco&Fair ingekocht. Deze Belgische coöperatie helpt Europese initiatieven zoals Greenland, die met hun producten bouwen aan een solidaire en faire wereld. 

De Greenland olijfolie wordt gemaakt van voor dit gebied karakteristieke en smaakvolle Koroneiki olijven, heeft een “sterke smaak met een fruitig aroma, donkergroene kleur en een aciditeit van < 0.4%”. De olijfolie heeft al meerdere internationale prijzen voor de smaak en kwaliteit ontvangen.

Voor de olijfolie werkt Greeland samen met een landbouwcoöperatie in Sterna. Deze coöperatie bezit een molen en een bottelarij voor olijfolie, met HACCP-, ISO-, IFS-certificering en biocertificering voor het hele verwerkingsproces. Alle leden kunnen de molen en faciliteiten gebruiken om olijfolie te produceren en vervolgens te bottelen.

De Greenland olie kost bij ons € 12,50 per liter en lijkt ons heerlijk over verse salades om het voorjaar te vieren!Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws