Zero waste met Ecopods

Zero waste met Ecopods

Sinds kort kun je bij ons de kleinste, en misschien wel de meest duurzame schoonmaak oplossingen vinden. Ecopods zijn wateroplosbare schoonmaak capsules die efficiënt vervoerd kunnen worden en geen afval creëren. Bovendien leveren ze ruimte in je keukenkastje op. Claire sprak eigenaresse Nanda over hun zero waste producten en bedrijfsvoering. Is dit de oplossing van de toekomst?

Ecopods vindt zijn oorsprong in België. Het bedrijf werd opgericht in 2019 door Raf, omdat hij jarenlang zag wat de schadelijke effecten waren van reguliere schoonmaakproducten voor mens, milieu en materiaal. Het werd daarom zijn missie om een veilig, ecologisch maar toch effectief schoonmaakproduct te ontwikkelen. Na zorgvuldig testen werden in 2019 de wateroplosbare capsules gelanceerd. Samen met ‘lifetime-bottles’ die je onbeperkt kan hergebruiken.

Inmiddels is het bedrijf al een tijd overgenomen door (Nederlandse) Nanda en heeft het nu zijn standplaats in Rotterdam.

“Een van de belangrijkste doelen van Ecopods is om de consument bewust te maken van de impact van afval en alle onnodige bedrijfsprocessen die slecht zijn voor mens en milieu, en daarbij het gedrag te veranderen, zegt Nanda. Dit is wel een uitdaging. De consument zit echt nog in de beginfase merken wij, en is vaak niet bewust van wat de impact is van het kopen van reguliere schoonmaakmiddelen”.

“80 tot 90% van reguliere schoonmaakmiddelen bestaat uit water. En hierdoor wordt er onnodig gesjouwd met water van de ene naar de andere plek. Denk maar eens hoeveel plek dat inneemt in transport en opslag. Maar ook andere processen worden helemaal kostenefficiënt gemaakt zonder te denken aan de aarde.

Door het gebruik van Ecopods ben je bijna helemaal afvalvrij. Wij gebruiken 92% minder CO2 dan reguliere schoonmaakmiddelen. Er is geen transport van water en de capsules nemen weinig ruimte in. Hierdoor kunnen grotere hoeveelheden efficiënt vervoerd worden. Onze producten worden in Europa geproduceerd.

Ook is er 91% minder afval. De capsules lossen compleet op in water. De aluminium flessen gaan jarenlang mee waardoor er geen plastic afval ontstaat. Ook is de verpakking recyclebaar”.

Hebben jullie het productieproces en het product zelf compleet zero waste gemaakt? Of dit is onmogelijk?

“Onze spuitbussen zijn van aluminium, maar de spuit die erop zit is wel van (recyclebaar) plastic. We hebben lang gezocht naar een oplossing maar dit was het enige waar we niet aan konden ontkomen.

De aluminium flessen zijn wel 100 jaar te gebruiken. En de spuit kan ook lang meegaan. Maar het komt wel eens een enkele keer voor dat de dop kapotgaat en dat wij de klanten dan een nieuwe opsturen. Dat kost dan niet alleen weer plastic, maar ook  verpakking en CO2 om het op te sturen. Wij zijn wel bezig met onderzoeken hoe we dit proces ook weer kunnen optimaliseren om het allemaal zo efficiënt mogelijk te verpakken en versturen.

Maar we hebben dus ook de ‘vloerpods’ en die kun je gewoon in een emmer water oplossen voor eenmalig gebruik. Dat is dus echt compleet Zero Waste.

Er zijn ideeën voor de toekomst om misschien kleine mini-pods te ontwerpen die helemaal geen fles meer nodig hebben. Maar voor nu is onze focus voornamelijk gericht op gedragsverandering van de consument, en naamsbekendheid natuurlijk” zegt Nanda.

Naast de reguliere consument levert Ecopods ook aan veel bedrijven. “De capsules die wij verkopen zijn eigenlijk ontworpen voor de professionele schoonmaakbranche, omdat ze heel erg krachtig zijn. We verkopen aan veel schoonmaakbedrijven, horeca zaken, delicatesse winkels, huisartsen- en overige gezondheidspraktijken, noem maar op. De kracht van het schoonmaakmiddel is echt onderscheidend. En ze zijn biologisch afbreekbaar en voldoen aan alle voorwaarden voor het ECOlabel; we zitten in het proces van aanvragen.

Staan jullie ook te popelen om deze zero waste pods te gebruiken? Ecopods vind je tussen onze schoonmaakproducten!Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws