Veranderingen op de broodafdeling!

Veranderingen op de broodafdeling!

Nieuwe prijzen, andere producten, het wegvallen van Der Konsequente Biobäcker. Verandering van spijs doet …brood eten, maar het is wel even wennen.

Bakkersland in Nederland kent momenteel nog één grote biologische bakkerij, Organic Family Bakery van der Westen uit Waspik en enkele kleine biologische bakkerijen. Voorheen bestond ook Bakkerij Verbeek uit Brummen als andere grote biologische bakkerij in Nederland. In 2021 zijn beide bakkerijen samengegaan en is Bakkerij Verbeek overgenomen door Bakkerij van der Westen. Ook Gedeelde Weelde is meegegaan met de overgang en Bakkerij van der Westen is nu een van onze leveranciers. Daarnaast verkopen we brood van Benoît Segonds uit Hacourt én zijn we pick-up point voor glutenvrij brood & banket van Boulangerie L’Alternative uit Theux. Beiden zijn bakkerijen van net over de grens in België. Tot februari van dit jaar ontvingen we ook brood van Der Konsequente Biobäcker (DKB) uit Ahaus, Duitsland, dat geleverd werd samen met de broodjes van Bakkerij van der Westen.

Vanwaar al deze veranderingen? Tot spijt van menig klant zijn de broden van DKB niet langer bij Gedeelde Weelde verkrijgbaar. De keuze hiervoor is onderdeel geweest van een pakket aan afspraken tussen Gedeelde Weelde en Bakkerij van der Westen. De broden uit Ahaus hebben we, altijd ontvangen dankzij een goede logistieke organisatie van Bakkerij Verbeek en Bakkerij van der Westen. Maar het betekende wel een extra transportroute naar het zuiden van het land, speciaal voor ons en dat is niet duurzaam noch goedkoop. Het is een uitdaging om biologisch vers brood uit de regio te vinden dat elke dag geleverd wordt tegen betaalbare transportkosten. Bij het verplaatsen van de broden volgens Duits recept, van DKB naar Bakkerij van der Westen, neemt onze inkoop bij de laatste toe. Bij grotere leveranciers kun je dan vaak betere prijsafspraken maken. Dat was ook nu het geval. En dat is wenselijk, omdat we zo, ondanks stijgende inkoopprijzen, de verhoging van de verkoopprijzen tóch beperkt hebben kunnen houden.

Om klanten kennis te laten maken met nieuwe broden, hebben we de eerste vier weken verschillende broden laten proeven. De nieuwe broden gaan ‘als warme broodjes over de toonbank’, zoals het mooie brood ‘Zonnedriehoek’! Inmiddels is het ‘brood proeven’ een leuke gewoonte en kun je elke vrijdag en zaterdag iets lekkers proeven bij de broodafdeling. Broodmaatjes en meewerkende leden Ingrid (Gerritsen) en Tonnie (Hendriks) maken elke keer een fijne selectie, soms uit ons assortiment, soms een voor ons onbekend brood van een van onze bakkers.

Binnenkort volgt nog een verassing voor de horeca- én broodafdeling, ditmaal verzorgd door broodmaatje en meewerkend lid Els (Scherpenisse). Houd het dus in gaten!

Tot snel in de winkel, met je favoriete broodje… of wellicht iets nieuws?

Dominique Sleijpen
ondernemerslid



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws