Even iets totaal anders doen

Even iets totaal anders doen

Werken bij Gedeelde Weelde betekent voor Max even ontsnappen uit de ‘ziekenhuis bubbel’ waarin hij veel tijd doorbrengt vanwege zijn studie geneeskunde. Even iets totaal anders doen. Max kwam vaker boodschappen doen bij Gedeelde Weelde vanwege zijn bewuste levensstijl en zijn liefde voor koken en kaas. Zo raakte hij aan de praat met Ad van de kaasafdeling. De student werd lid en is met veel plezier aan de slag gegaan op de kaasafdeling.

Inmiddels zit Max voor coschappen drie maanden in Seoul. Hij blikt terug op een mooie periode bij Gedeelde Weelde en vertelt Claire over wat hij naast het werken op de kaasafdeling doet.

Hij is opgegroeid in Vorden, maar inmiddels al 7 jaar geleden naar Maastricht verhuisd vanwege zijn studie Geneeskunde. “Ik groeide op in Vorden en kreeg vanuit huis al mee om gezond te eten, veel te bewegen en bewust te leven. Ik ging bijvoorbeeld altijd met mijn ouders mee naar een biologische boerderijwinkel (de Vijfsprong) in de buurt waar ze zelf zuivelproducten zoals kaas maken. Dus mocht je ooit in de buurt zijn van Vorden, dan raad ik jullie zeker aan om hier eens langs te fietsen!”

“Per toeval raakte ik aan de praat met Ad van de Kaasafdeling toen ik boodschappen kwam doen bij Gedeelde Weelde. We hadden het over het lidmaatschap en de mogelijkheden om in de winkel te werken en ik werd enthousiast van het idee dat ik een zelf gekozen aantal uurtjes naast mijn studie in de winkel kon werken. Nu was ik sowieso al een kaasliefhebber, maar het idee om even iets totaal anders te doen dan mijn studie was helemaal top.”

Dit zorgde ervoor dat Max lid werd en in de winkel kwam te staan. Hij werd ook lid van de werkgroep kaas (de ‘kaasgroep’) en werkte het afgelopen jaar 4 uur per week op deze afdeling. “Op de kaasafdeling snijden we kaas vóór zodat er van alles wat in de vitrine ligt. Daarnaast controleren we dagelijks de houdbaarheid van de kazen. Verder komen we ongeveer één keer in de 3 maanden samen om te vergaderen. Het leuke is dat iedereen inspraak heeft op het assortiment. En we organiseren nu ook proeverijen, in oktober is voor het eerst een kaasproeverij.”

Naast zijn werk bij ons in de winkel is Max vooral veel bezig met studeren en coschappen lopen. “Ik zit nu in het laatste jaar van mijn master. In de afgelopen jaren heb ik verschillende coschappen gelopen, ook in het Maastricht UMC+. Ook heb ik een tussenjaar gehad en een master gedaan in Global Health. Hiervoor heb ik een semester in Canada gewoond.”

Inmiddels zit Max al sinds augustus in Seoul, Zuid-Korea om daar ook een aantal maanden coschappen te lopen. Als hij terugkomt wacht nog een afstudeerstage van een half jaar, en dan is hij klaar.

Of ja, echt klaar is hij nog lang niet. Want na deze master wil hij zich graag specialiseren in orthopedische chirurgie, waarbij je je specialiseert in het bewegingsapparaat en mensen behandelt die klachten hebben aan botten, spieren, gewrichten, pezen of gewrichtsbanden. “Dat is nog eens 6 jaar, maar dan ga ik echt al aan het werk, dus dat voelt wel heel anders dan studeren.”

Max houdt van koken en kookt meestal alles zelf. Én hij is ook nog eens erg sportief, ondanks zijn drukke leven. Hij voetbalt, fietst en loopt hard. Daar maakt hij tijd voor.

Deze student leeft bewust: “ik reis waar het kan met de fiets of het openbaar vervoer en probeer zo min mogelijk te vliegen. Alleen moest ik voor Seoul wel vliegen want dat kon natuurlijk niet zo makkelijk anders. Ik let op onnodig gasverbruik – ik doe liever een warme trui aan dan dat ik de verwarming hoger zet. Ook let ik er op dat ik zo min mogelijk plastic verbruik, zeep en shampoo koop ik bijvoorbeeld verpakkingsvrij en ik gebruik geen deodorant in spuitbussen.”

 

 

 Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws