‘Niets is zo besmettelijk als menselijk gedrag’

‘Niets is zo besmettelijk als menselijk gedrag’

Waarom en hoe brengen leden zich in bij Gedeelde Weelde? Claire vroeg het aan Nik Laansma. Nik heeft een vrolijke optimistische natuur, maar inburgeren in Maastricht is niet altijd even makkelijk geweest, vertelt hij. Hij stond op het punt om weer terug te gaan naar het noorden en daar zijn coaching praktijk op te pakken, maar kwam toen op het pad van Gedeelde Weelde. Door zijn passie voor een ‘foodcoop’ is hij hierdoor nu niet meer weg te krijgen uit Maastricht.

 

“Ik ben altijd al gefascineerd geweest door de biologie en het gedrag van mensen. Ik kwam er al op jonge leeftijd achter dat niets zo besmettelijk is als menselijk gedrag, iets dat je vooral nu in deze tijd ziet terugkomen. Als kind wilde ik dan ook graag arts worden, maar nadat ik drie keer werd uitgeloot voor geneeskunde, ben ik mijn carrière gestart als bedrijfskundige.

Ik ben begonnen als Management Coach bij de ING. In 2008 heb ik mijn baan opgezegd en ben ik begonnen met een eigen praktijk als coach voor particulieren en bedrijven. Ik hield mij vooral bezig met bewustzijnsontwikkeling van mensen, hoe je beter kan samenwerken, hoe je beter dingen kan veranderen in jezelf.

Ik had een mooi boerderijtje in aan het IJsselmeer in Kampen, en had daarin mijn praktijk. Daarnaast ging ik er ook op uit om lezingen te geven en gaf ik les voor post-HBO’ers.

Tegelijkertijd runde ik samen met een aantal mensen een natuurvoedingswinkel met allemaal lokale producten, een soort mini Gedeelde Weelde. Dit vond ik ontzettend leuk om te doen. Maar toen ik in 2016 een grote opdracht kreeg voor Schiphol en mij gevraagd werd om daar minimaal een half jaar te verblijven, heb ik mijn huis en praktijk in Kampen opgegeven.

Nadat deze opdracht voorbij was en ik niet goed wist waar ik mijn praktijk wilde opbouwen, heeft iemand mij overgehaald om naar Maastricht te komen.

Uiteindelijk bleek het inburgeren in Maastricht toch lastiger dan gedacht, en stond ik eigenlijk op het punt om weer terug naar het noorden te gaan. Ik heb namelijk ook nog 2 zoons in Amsterdam wonen.

Maar toen kwam Gedeelde Weelde op mijn pad. Gedeelde Weelde heeft ervoor gezorgd dat ik kon inburgeren in Maastricht. Zo’n winkel als GW was een droom voor mij, zoals ik dat vroeger in Kampen had willen hebben. Nu ben ik daarnaast nog bezig om mijn praktijk weer op te bouwen, en ga ik lezingen en cursussen geven in Germaanse Geneeskunde.

Het mooie van de winkel is dat iedereen meedenkt, iedereen heeft wensen, iedereen is gelijk, naar iedereen wordt geluisterd. De winkel is organisch proces. En het mooie van deze tijd is dat mensen steeds bewuster worden.

Naast Gedeelde Weelde ben ik ook altijd met de grond bezig. Ik woon midden in de stad en heb een enorm grote tuin met heel veel fruitbomen die ik samen met mijn buurman onderhoudt. En verder houd ik ook van koken.

Ik zie mezelf als deel van deze prachtige community. Ik ga dan ook elke keer met vreugde naar de winkel! “

 

Claire Coenegracht is lid van Gedeelde Weelde en werkt mee in de werkgroep communicatie.Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws