Recepten estafette #9: Simpele focaccia

Recepten estafette #9: Simpele focaccia

Deze fluffy focaccia is makkelijk, heerlijk en super goedkoop om te maken. Grote kans dat je alles al in huis hebt. Het heeft wat tijd nodig om te rijzen maar als je dit op een warme plek doet, heb je binnen een paar uur dit heerlijke brood op tafel.

Hierbij het recept van Claire:

Benodigdheden voor een medium size brood

500 gram tarwebloem
2/3 van een vers blokje gist of 2 theelepels droge gist
450 ml water
2 theelepels zout
Een aantal eetlepels olijfolie
2 theelepels honing of suiker (optioneel)
Een paar takjes rozemarijn (optioneel)

Een ruime (vierkante) ovenschaal

Instructies

Mix de gist (droog of vers) met het water en roer erna eventueel de theelepels suiker of honing erdoor.

Zeef de bloem in een kom en roer daarna het gist mengsel met de theelepels zout erdoor.

Roer dit mengsel totdat het een bal deeg vormt, dit kun je met een lepel doen of met je handen. Het wordt wel een beetje plakkerig. Doe alvast 2 eetlepels olijfolie erdoor. Laat het 30 minuten rijzen met een theedoek over de kom.

Na 30 minuten kun je met een lepel of met je handen het deeg een beetje gaan ‘vouwen’. Dit geeft namelijk de structuur aan het brood. Roer steeds de zijkanten over de rest. Dit doe je 40 keer en duurt 2 minuten.

Laat het nu 1,5 tot 2 uur rijzen in een heel kort voorverwamde oven (de oven hoeft maar enkele minuutjes te zijn opgewarmd, niet lang!). Tijdens het rijzen zet je de oven uit.

Je kunt het deeg ook een nacht buiten de koelkast laten rijzen.

Na het rijzen vouw je het deeg nog een paar keer over elkaar.

Doe vervolgens 2 eetlepels olijfolie in je ovenschaal, vet alle kanten goed in.

Doe daarna het gerezen deeg in de ovenschaal en verspreid het een beetje over de schaal.

Laat het deeg nu weer 45 minuten rijzen in een kort voorverwarmde oven (zoals je net al hebt gedaan).

Haal het deeg er weer bij en mix nu 2 eetlepels olijfolie met een klein beetje water en wat zout in een klein kommetje. Je gaat hier nu je handen in dippen en steekt daarna je vingertoppen in het beslag. Je maakt dus een soort van gaten. Als je nog van het olijfolie -water mengsel over hebt dan strooi je dit over de bovenkant, in de gaten.

Bekleed het deeg met wat rozemarijn en nog wat extra zout. Je kunt hier natuurlijk variëren met toppings, bijvoorbeeld met olijven, knoflook, parmezaanse kaas of zongedroogde tomaatjes, wees creatief!

Bak het geheel nu zo’n 25 minuten in een hete oven van ongeveer 220 graden. Baktijden verschillen altijd per oven. Het kan zijn dat het bij jou wat korter of langer duurt. Als je het brood echt crispy wil hebben, dan kan het wat langer duren.

Laat het brood 10 minuten afkoelen nadat je het uit de oven haalt.

Eet smakelijk!

 



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws