Recepten estafette #10: vlierbloesem siroop

Recepten estafette #10: vlierbloesem siroop

Vlierbloesemsiroop

Benodigdheden voor ca. 2 liter siroop
2 citroenen (of 1 citroen en 2 limoenen)
1 sinaasappel
15 grote vlierbloesemschermen
500 g suiker
1,2 liter water
Bereiding

Dag 1
Pluk de vlierbloesemschermen op een droge, zonnige ochtend (dan zijn de bloemetjes het meest aromatisch) . Kies schermen uit met mooie frisse bloesem waarvan alle bloemen uitgekomen zijn. Pluk thuis eventuele bruine blaadjes en insectjes uit de schermen. Spoel ze niet af, want dan gaat het stuifmeel verloren. Knip ook de grote stengels van de schermen. Doe het water in een grote pan en breng het aan de kook. Rasp intussen de schil van de citroenen en de sinaasappel. Pers de vruchten daarna uit en doe het sap in de koelkast tot de volgende dag. Zet, als het water heeft gekookt, het vuur uit. Doe dan de bloesems in het water (zodat de bloemschermen in het water zitten, stelen mogen er bovenuit steken) , samen met de rasp van de citroenen en sinaasappel. Bedek de pan met een theedoek en laat ongeveer 24 uur zo staan.

Dag 2
Maak voor je de siroop gaat afmaken een paar glazen flessen met schroefdop goed schoon met kokend water. Zeef nu de bloesems van het water (door een fijne zeef, en nog een tweede keer door een neteldoek, dan houd je een heldere vloeistof over). Doe dan het bewaarde citrussap uit de koelkast bij het gezeefde vlierbloesemwater in de pan. Breng het geheel aan de kook en voeg dan de suiker toe. Roer goed tijdens het koken, totdat de suiker is opgelost. Laat dan zeker nog een minuut doorkoken. Giet de siroop nogmaals door een zeef en vul daarna de warme, schone flessen met de siroop (een trechter is handig). Draai de dop erop. Maak een leuk etiketje voor om de fles. En klaar is je heerlijke frisse zomersiroop! Lekker om limonade mee te maken, maar ook om toe te voegen aan baksels of als smaakje in je glas bubbels. Oja, er blijft altijd nog een beetje fijn stuifmeel onder in de fles zitten,
dat is normaal.



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws