14 jun Werkgroepen-uitje naar Stadsboerderij Almere Vliervelden en Odin Foodcafé
Op vrijdag 9 mei vertrokken de werkgroepen AGF en Horeca vanaf Gedeelde Weelde met koffie (uit onze gloednieuwe volautomatische koffiemachine) en goeie zin op weg naar Almere, waar we een bezoek gingen brengen aan Stadsboerderij Almere Vliervelden en Odin Foodcafé. Met de zon als onze metgezel.
Het idee ontstond vanuit een stukje dat ik in een van de interne nieuwsbrieven over deze plek had gedeeld. Stadsboerderij Almere is een inspirerende plek, ook voor Gedeelde Weelde. Er komen gelijkgestemden uit de omgeving bijeen om te werken, te wonen en activiteiten te organiseren. Van productiekeuken tot groenteteelt, van educatie tot ontmoetingsplek. En net zoals wij dat doen, werken zij graag samen met vrijwilligers.
De biodynamische boerderij en Odin-boerderijwinkel met Foodcafé waren voor ons reden om graag een bezoek te willen brengen aan deze mooie plek. Om ‘af te kijken’ hoe zij dat allemaal doen, om ideeën op te doen voor Gedeelde Weelde en om verbinding tussen de werkgroepen en de leden te creëren. Alles komt dus een beetje bij elkaar bij deze Stadsboerderij in de polder, die vanaf nul is opgebouwd tot de prachtige organische plek die het nu is. En natuurlijk is het ook gewoon heel erg leuk om samen een dagje op pad te gaan!
“De Stadsboerderij is meer dan een landbouwbedrijf. Door activiteiten op het gebied van educatie, zorg en onderzoek willen we stadsbewoners betrekken bij het boerenwerk, hen bewust maken van de waarde van de aarde, en goed voedsel en zinvol werk bieden. Op de Stadsboerderij worden lessen, excursies en andere publieksactiviteiten georganiseerd voor verschillende doelgroepen.”
Bij aankomst werden we hartelijk verwelkomd door Tineke, een van de oprichters van Stadsboerderij Almere. Bij het Odin Foodcafé kregen we vervolgens een heerlijke lunch geserveerd door Emma. Tijdens de lunch vertelde Tineke alvast geanimeerd en trots over haar bedrijf en hoe ze samen met zo veel anderen elke dag de wereld een klein beetje beter maakt. Het Foodcafé is een kleinere versie van ons café, net zo gezellig en met veel overeenkomsten, zoals een vegetarische keuken, natuurlijke soda’s en lekkere gebakjes.
Tineke vertelde hoe ze ooit begonnen zijn, ongeveer 30 jaar geleden, om de polder vanaf niks op te bouwen tot iets levends. Vooral de bodem, die moest gaan leven. Want pas als de bodem leeft, kun je voedzame gewassen telen. Ze vertelde over de gewassen die jaarlijks afwisselend worden gezaaid om een zo goed mogelijk resultaat te behalen, maar vooral om de bodem gezond te houden. Daarbij legde ze uit wat het verschil is tussen biologisch en biodynamisch en hoe belangrijk het is om biodynamische producten te kopen. Denk bijvoorbeeld eens terug aan onze filmvertoning ‘Onder het maaiveld’ en het boek van Ellen Winkel ‘De aarde zal weer vruchtbaar zijn’. De groenten die ze bij de Stadsboerderij produceren, staan bij ons in het schap onder de naam Machandel. De tarwe die in de silo zit, wordt gebruikt door Van de Westen (een van onze bakkers) om hun broodjes mee te bakken. Mooi hoe het cirkeltje dan weer rond is.
Tineke gaf ons na de lunch een rondleiding over het erf. Eerst naar de stal, waar de koeien de mest produceren voor de akkers en de vogeltjes ons een gratis concert gaven. Daarna langs de akkers, waar zojuist mini-pastinaakplantjes opkwamen uit de grond. De woningen die op het erf zijn gebouwd – door mensen zoals Ellen, die even gedag kwam zeggen – maken gebruik van een natuurlijk filtersysteem als riolering en kijken uit over de polderakkers van de boerderij. De prachtige Hollandse luchten maakten het plaatje compleet toen we over de plukvelden liepen, waar klanten een abonnement kunnen nemen om hun eigen boeketjes te komen samenstellen.
Na een beetje shoppen in de mooie Odin-winkel en nog een drankje bij Emma op het terras gingen we weer op weg naar huis, onze hoofden gevuld met inspiratie van deze plek en haar (bio)dynamische community. Het was de reis meer dan waard. Wat een gezellige en leerzame dag!