17 nov Op bezoek bij onze lokale bakkers
Waar komen die lekkere broden in onze winkel nou eigenlijk vandaan? Leden van de werkgroep Brood & Banket zijn met eigen ogen gaan kijken. Wendy doet verslag van het bezoek aan bakkerij Benoît Segonds, Ingrid vertelt over Boulangerie L’Alternative.
Bakkerij Benoît Segonds
Op 3 september hebben we met vijf vrouwen van de broodafdeling een bezoek gebracht aan de bakkerij van Benoît Segonds, vlak bij Visé. Dit is een van de twee bakkers waarvan we het brood verkopen bij Gedeelde Weelde.
Benoît ontvangt ons hartelijk en vertelt hoe hij in 2004 is gestopt met zijn computerwerk bij IBM, zijn hart heeft gevolgd en brood is gaan bakken. Hij is klein begonnen, met een kraampje op markten en later een heel klein winkeltje in de Rechtstraat in Maastricht. Inmiddels heeft hij 13 mensen in dienst.
Hij vertelt gepassioneerd over de verschillende granen en broden. Het eerste brood waarmee hij wilde beginnen was het pain de campagne,
een brood met een harde korst en een zachte, luchtige binnenkant. Het doet hem denken aan Frankrijk, waar hij oorspronkelijk vandaan komt. We leren ook dat Kamut niet de naam is van het graan, maar een merknaam. Het graan heet khorasan en is een van de best verteerbare granen die er zijn.
Dan krijgen we beschermende kleding aan en gaan we de bakkerij zelf in. Grote zakken meel liggen per dag klaar voor gebruik, afgewogen voor wat er precies is besteld. We zien hoe het deeg voor de croissantjes wordt gemaakt en in driehoeken gesneden. Vervol
gens worden ze met de hand gerold. Er wordt flink doorgewerkt. We bekijken de mixers voor het deeg van de broden en zien hoe het deeg wordt afgewogen en in mandjes gelegd om te rijzen. Benoît laat zien hoe mooi ze worden en raakt ze even liefdevol aan. Ten slotte gaan we naar de oven, waar 60 broden tegelijk in worden geschoven. De oven heeft zes van deze etages waar de broden in kunnen, dus reken maar uit.
Het gaat voorspoedig met de bakkerij en er is zelfs nog ruimte om uit te breiden. We sluiten af met lekkere brownies en nemen daarna afscheid. Dankjewel, Benoît, voor een leuk en leerzaam bezoek!
Wendy de Natris
Boulangerie L’Alternative
Het is een woensdagochtend, begin juni. Els wacht mij op en samen rijden we naar Dominique. Als leden van de werkgroep Brood & Banket brengen we vandaag gedrieën een bezoek aan Boulangerie L’Alternative, een biologische en glutenvrije bakkerij in België. Om precies te zijn in het Belgische plaatsje Theux, op de weg naar Spa.
Dat is niet om de hoek, maar na zo’n drie kwartier komen we aan. Ja, waar moeten we nu precies zijn? Een vriendelijke heer wijst ons de weg. Een pad omhoog en dan arriveren we op een adembenemende plek. Wat een uitzicht, zicht op de Ardennen!

En dan stappen we deze bijzondere bakkerij binnen, waar alleen biologisch en glutenvrij gebakken wordt. Ja, alles glutenvrij, brood en banket! Zonder het eiwit dat normaal in tarwe, rogge, gerst en andere gerelateerde granen zit. Mensen met een speciaal dieet, die géén gluten verdragen, zijn bij Boulangerie l’Alternative aan het juiste adres.
We worden hartelijk welkom geheten door Pierre Hennen, de eigenaar en initiatiefnemer van Boulangerie L’Alternative. Hij voelde zich destijds genoodzaakt om te bewijzen dat je ook zonder gluten heerlijk brood en lekkers kunt bakken, en in 2019 startte hij zijn eigen bakkerij.

Héél veel mensen zien we aan het werk. Niet zozeer achter de toonbank met het verkopen van brood en taartjes, maar vooral in het broodatelier met het bakken, inpakken en verspreiden van de producten naar bedrijven in de wijde omtrek, waaronder Gedeelde Weelde.
Met de bakkerij zet Pierre een familietraditie voort: zijn opa was ook bakker. Met de kanttekening dat er niet meer ’s nachts gebakken wordt, maar overdag en nu biologisch en glutenvrij! Naast het ‘bestieren’ van de bakkerij organiseert Pierre ook pizza-avonden, op de bovenetage van de oude fabriek, met een geweldig uitzicht op de Ardennen. En zijn eigen bakkerszaak L’Alternative is 1x per week geopend. Dan komen mensen uit de omgeving om daar hun brood en gebak te kopen.

De producten van Boulangerie L’Alternative zijn te bestellen via www.boulangerielalternative.be (ook in het Nederlands te lezen!). Wekelijks op donderdag kunnen de tassen met bestellingen worden opgehaald bij Gedeelde Weelde.
Hoe het bestellen precies in zijn werk gaat, vind je hier. Dus kijk vooral eens op de website van Boulangerie L’Alternative, waar alle producten te bekijken zijn. Mogelijk zit er voor jou ook iets lekkers bij.
Chapeau voor Pierre voor zijn inzet en zijn mooie bedrijf!
Ingrid Gerritsen
Boulangerie L’Alternative is ooit onder de aandacht van Gedeelde Weelde gebracht door meewerkend lid Vanessa Tuytschaever:
“Enkele jaren geleden waren we op vakantie in de Ardennen. Als ik op vakantie ben, zoek ik altijd naar lokale, biologische initiatieven/winkeltjes. Zo kwam ik uit bij een klein winkeltje in Jalhay: Le Comptoir Du Loup. Daar verkochten ze brood van een bakker die net begonnen was met glutenvrije, biologische alternatieven. Ik was zo ontzettend blij met het mooie en lekkere brood dat ik direct contact heb gezocht met Pierre. Vanaf dat moment ben ik altijd fan en klant gebleven.
Ik heb Pierre gevolgd vanaf het moment dat hij zijn winkel opende tot op de dag van vandaag. Pierre is in de afgelopen jaren ontzettend gegroeid en ontwikkeld. Voordat Gedeelde Weelde een verdeelpunt was van Boulangerie L’Alternative, reed ik minstens 1x per maand naar Theux om van die lekkere (nog warme) zuurdesembroden, verse croissants, chocoladekoeken en ander lekkers te halen.
Boulangerie L’Alternative is regelmatig op een dag in het weekend open. Mijn advies zou zijn om je via de website te abonneren op hun nieuwsbrief, want dan krijg je alle informatie per mail, zoals wanneer je wat kan bestellen (voor de winkel) maar ook wanneer hun eigen openingstijden, brunches of pizzavonden zijn.
Het is echt een aanrader om een keer naar ze toe te gaan (en op voorhand iets lekkers te bestellen) en dan een prachtige wandeling te maken in de omgeving. Vlakbij ligt ook een oud kasteel dat een bezoek waard is, namelijk het kasteel van Franchimont. Maar er zijn nog tal van andere dingen te ontdekken in de buurt.
Nu ben ik ontzettend blij dat Gedeelde Weelde deze fantastische ondernemer steunt en zijn assortiment – weliswaar op bestelling – aanbiedt in de winkel. Elke donderdag is het feest, dan loop ik naar Gedeelde Weelde en kan ik genieten van al het lekkers van Boulangerie L’Alternative. Dank je wel daarvoor!”
