Gedeelde Weelde X Café Zondag

Gedeelde Weelde X Café Zondag

Wist jij dat Gedeelde Weelde ook samenwerkt met Café Zondag? Elke dinsdag en woensdag kun je heerlijke vegetarische maaltijdsalades bij ons eten – gemaakt door Café Zondag. Maar wat doen zij eigenlijk aan bewust ondernemen? Claire sprak Willem over lokale inkopen, plastic afval, groen ondernemen in Maastricht en meer.

Sinds een jaar werkt Gedeelde Weelde samen met Café Zondag, in de aanlevering van heerlijke koude lunchgerechten. Bij Zondag wordt de mise en place twee keer per week gedaan en dan koken ze ook meteen mee voor Gedeelde Weelde. Het zijn meestal uitgebreide vegetarische maaltijdsalades.

De helft van de kaart van café Zondag is vegetarisch en vegan. Er wordt goed gekeken naar waar de inkopen worden gedaan, het is niet altijd biologisch maar ze proberen wel zoveel mogelijk in te kopen via lokale boeren. Het vlees is altijd biologisch of scharrel en de vis is altijd gecertificeerd. ‘De verpakking van de koffie die wij hebben wordt ook van gerecyclede materialen gemaakt’ zegt Willem. Elk jaar wordt de balans opgemaakt of er meer mogelijkheden zijn om helemaal naar biologisch over te stappen, maar dit is niet makkelijk.

.                               

‘We werken er ook hard aan om verspilling te voorkomen. Op onze menukaart zie je veel quiches, salades en soepen en daarbij is het makkelijk om vrij weinig te hoeven verspillen’ zegt Willem. ‘We hebben ook een proef gedaan met het CNME om te kijken wat er composteerbaar was. Bij de Brandweerkantine gebruikten we even een compostbak, maar het bleek toch moeilijk om dit afval te scheiden.”

“Wat ook gek is, is dat je wel papier kan laten ophalen, maar geen plastic. Wij hebben geen ruimte om grote hoeveelheden plastic op te slaan, want daar is het te klein voor. Dus dit brengen we zelf weg. Bovendien letten we met inkopen of er een optie is zonder plastic.’

Ze hebben ook ooit samengewerkt met een studentenorganisatie en met het Landbouwbelang, om iets met restproducten te doen. Willem: ‘Je zit echt met heel veel regels, zoals hygiëneregels als het om eten gaat.’ Geen groot succes dus.

Tijdens Corona zijn ze nog meer gaan nadenken over groener ondernemen. ‘We zijn minder producten voorverpakt gaan kopen en we hebben onze voorraden niet te groot gemaakt. Ook zijn we erg gaan letten op stroomverbruik en hoe we dit kunnen verminderen.’

Dat ze zijn gaan letten op hun stroomverbruik, komt nu ook gedurende de oorlog in Oekraïne erg van pas. ‘De prijzen zijn gigantisch gestegen voor stroom, maar ook qua inkoop. Alles eigenlijk.’

Het is ook voor Café Zondag lastig vaste medewerkers te vinden. ‘Vroeger hadden we zo’n 30 procent studenten en 70 procent vaste medewerkers. Nu is het meer 50/50. Maar we merken toch wel dat we echt meer vaste medewerkers nodig hebben, dat werkt gewoon beter. Maar overal is het even schaars.’



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws