Kurk recyclen

Kurk recyclen

Trek je af en toe een flesje wijn open? Vanaf nu kun je je wijnkurken bij ons inleveren voor recycling. Op onze wijnafdeling vind je een grote champagnekoeler om ze in achter te laten. Want kurk is te waardevol om bij het restafval weg te gooien. Wist je dat het gemiddeld 10 jaar duurt voordat de kurkenbast, waar de wijnkurk uit wordt gemaakt, weer is aangegroeid om te oogsten? Zonde om deze na één keer te gebruiken weg te gooien.

Kurk is namelijk een fantastisch natuurproduct voor heel veel verschillende toepassingen. Van grondstof voor schoenzolen tot duurzaam isolatiemateriaal en nog veel meer. De kurken die we bij Gedeelde Weelde inzamelen gaan naar De Eker, zij zamelen gebruikte kurken in en geven deze een nieuw leven. Ook doen zij veel onderzoek naar mogelijkheden voor hergebruik waarbij zij samenwerken met kennisinstellingen, ontwerpers en verwerkers. Door de kurken bijvoorbeeld fijn te malen wordt het mogelijk om met kurk te 3D-printen. Of gecombineerd met (biobased) binders zeer compact te persen, waardoor je een composiet krijgt mét de eigenschappen van kurk. Goed om te weten: kurken van plastic mogen bij het plastic afval.

Dus neem als je weer een fijn flesje wijn bij ons komt uitzoeken je oude kurken mee!



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws